Vytížení dobíjecích stanic Pražské energetiky roste

8
Vytížení dobíjecích stanic Pražské energetiky roste
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Meziročně odebrali elektromobilisté ve druhém čtvrtletí letošního roku u stanic PRE o 39 % více energie
  • Aktuálně Pražská energetika provozuje už 698 nabíjecích stanic

Pražská energetika (PRE) se v tiskové zprávě pochlubila nejen tím, jak se rozšiřuje její síť nabíjecích stanic (naposledy jsme psali o stanici číslo 698), ale také nám sdělila, kolik energie odebrali elektromobilisté za druhé čtvrtletí letošního roku u jejích stanic. Spotřeba na dobíjecích stanicích Pražské energetiky dosáhla během druhého kvartálu 1 632 MWh, což znamená nárůst o 39 % ve srovnání s 1 174 MWh ve stejném období loňského roku, oproti prvním čtvrtletí letoška je pak téměř identická.

Letos v březnu začal stát poskytovat dotace na pořízení elektromobilů v rámci Záručního programu Elektromobilita, což se pozitivně projevuje i na rostoucím počtu registrovaných bateriových aut. Podle dat Centra dopravního výzkumu tak v Česku aktuálně jezdí přibližně 27 600 elektromobilů. To se samozřejmě pozitivně promítá i do využití námi již vybudované dobíjecí infrastruktury. Spotřeba elektrické energie v síti PRE Point za druhý kvartál meziročně vzrostla o 39 %,“ hodnotí uplynulé tři měsíce Libor Hladík, vedoucí sekce Emobility v Pražské energetice. „Na druhou stranu jsme ve srovnání se zbytkem Evropy v počtu registrovaných elektromobilů stále na chvostu a jejich počty rostou relativně pomalu. Přitom množství veřejných dobíjecích bodů, kterých je v Česku už přes pět tisíc, by dnes zvládlo obsloužit i pětinásobek stávajícího množství elektromobilů. Navíc současně s růstem veřejné sítě rychle budujeme domácnostem i firmám neveřejné dobíjecí body,“ doplňuje Hladík.

2× 300kW nabíječka v centru Prahy od PRE, zkusili jsme ji

Rostl také celkový počet dobíjecích transakcí, v druhém čtvrtletí to bylo téměř 93 tisíc. O 56 % pak meziročně rostl počet unikátních zákazníků, kteří v tomto období využili veřejnou dobíjecí síť PRE Point. Největší spotřeba byla u AC stanic (630 tisíc kWh, meziroční nárůst o 57,5 %), následovaly rychlé DC stanice (605 tisíc kWh, meziroční nárůst o 7,8 %) a největší nárůst spotřeby ve druhém kvartálu oproti loňsku zaznamenaly ultrarychlé stanice (396 tisíc kWh, meziroční nárůst o 86,8 %).

Společnost na závěr tiskové zprávy dodává, že veškerá energie spotřebovaná v rámci dobíjecí sítě PRE Point pochází z obnovitelných zdrojů. Stanice PRE si můžete přehledně vyhledat i v naší mapě nabíjecích stanic.

Diskuze ke článku
Marek M.
Marek M.
Nevím, ale pořád to vychází na cca 26 kWh na stanici a den. A z celkového počtu nabijeni pak vyjde, že na jedné stanici se za den objeví 1-2 auta s průměrným odběrem kolem 17 kWh na auto a nabíjení. To mi teda přijde hrozně málo, v podstatě ty stanice jsou skoro pořád prázdné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze