Výsměch elektromobilům? V Austrálii se pro ně zavedla nová daň

10
Výsměch elektromobilům? V Austrálii se pro ně zavedla nová daň
Fotografie: Martin Pultzner, fdrive.cz
  • Největší poplatky budou platit majitelé elektromobilů
  • O něco více jsou zvýhodněny vozy typu plug-in hybrid
  • Daň vešla v platnost dnes

V Austrálii si připravili poměrně dost nemilé překvapení pro všechny, kteří se hodlají ode dneška přepravovat ve vlastním elektromobilu. Zatímco jinde ve světě jsou elektromobily osvobozeny například od silniční daně a poplatků za parkování v obytných zónách, v australském státě Victoria se zavedla daň ve výši 2,5 australského centu za každý ujetý kilometr v případě elektromobilu. Poplatek se vztahuje taktéž na vozy typu plug-in hybrid (2 centy za ujetý kilometr), jak informuje techau.com.au.

Možná si říkáte, proč jsou plug-in hybridy oproti elektromobilům zvýhodněné, když produkují více škodlivých emisí. Hlavní pointa je v tom, že úředníci státu Victoria chtějí zmírnit výhody, které jsou majitelům elektrických vozů poskytovány. Vlastně se jedná o veřejnou diskriminaci a co víc, poplatek se bude každým rokem zvyšovat. Majitelé dotčených vozidel pak musí předložit prohlášení, které bude použito pro výpočet ujeté vzdálenosti v následujících měsících a letech.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
A kolik zaplatí ty fosssili ?? 40kc/l padne cobydup...👮‍♂️🎸👍💪
Jiří Ostarek
Jiří Ostarek
Ti "fosssili" to platí už dávno prostřednictvím spotřební daně a vyšší DPH. Naši zákonodárci by si z toho měli vzít co nejdříve příklad a Alenka by jim za to určitě jen poděkovala.
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 2. 6. 2021 07:21
Palivo není nic jiného než business, ze kterého celkem dobře žije státní aparát. Pokud si někdo myslí, že se o něj něchá připravit, tak žije ve snu. Poplatky (nějakou formou) budou a stát chce prostě svých 1,20 Kč/km prostě vybrat za každé auto, je jedno jaké (dnes spotřební daň z paliv). Ročně vybere stát za auta formou spotřební daně cca 90 miliard Kč.
Adam Grufík
Adam Grufík
Super. Nejdříve lidem ukradnou peníze, pak je některým vrátí na dotacích a teď je zase budou krást zpátky. A na každou operaci je zapotřebí další úředník, který z toho žije a nedělá nic produktivního.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze