Vyroste první Hyperloop světa v Brně? Šance tu jsou

1
Vyroste první Hyperloop světa v Brně? Šance tu jsou
  • Město Brno si chce na případnou stavbu Hyperloopu nechat vypracovat studii
  • První Hyperloop na světě by měl spojovat Bratislavu, Brno a později Prahu
  • Společnost Hyperloop Transportation Technologies jedná kromě Brna i například s Abú Zabí

Ačkoli rozhodně nepatříme mezi nejpočetnější země Evropy a ani mezi velmoci, tak v posledních měsících se ve spojení s Českou republikou nemluvilo jen o možné výstavbě Gigafactory, ale nyní také o Hyperloopu, který by se u nás měl stavět.

Hyperloop Transportation Technologies (HTT) plánuje výstavbu Hyperloopu, který by propojil celou Evropu. A první část by měla vést ze Slovenska do České republiky. Firma má dohodu s Bratislavou, která je projektu nakloněná. Nyní se řeší, zda bude mít smysl propojit Bratislavu s Brnem a následně i s hlavním městech České republiky. Mimo Slovenska a Česka má HTT dohodu s Abú Zabí a první kroky podniká i v australském městě Melbourne.

HTT se snaží komunikovat s politiky o možnosti zahájení výstavby Hyperloopu. Zahraniční média situaci komentují tak, že v našich končinách je jednodušší získat různá povolení než v USA. Zda tomu tak opravdu je, toť těžko posoudit, ale rozhodně nemůžeme předstírat, že korupce a jiné aféry nás také netrápí.

„Již jsme vyřešili všechny technické problémy. Nyní je pro nás velmi důležité docílit spolupráce s vládami po celém světě,“ řekl generální ředitel společnosti HTT Dirk Ahlborn ve svém prohlášení. „Nejdůležitější pro Hyperloop je, abychom mohli spolupracovat přímo s regulačními orgány a poté začít náš systém budovat na Slovensku, v Emirátech a dále,“ dodal.

U nás to má ještě trvat nějaký čas, než padne rozhodnutí, zda se Hyperloop z Bratislavy do Brna bude stavět či nikoli. Podle plánů HTT by to mělo ulevit vlakové dopravě. Tomu, že to myslí město Brno vážně, nasvědčuje i fakt, že již letos má vzniknout první studie. Momentálně se město rozhoduje, komu ji zadá vypracovat.

Co to Hyperloop vlastně je?

Hyperloop je jednoduše řečeno trubka s kapslemi, která by přepravovala lidi. Rychlost, kterou kapsle může vyvinout, činí až 1 200 km/h. Cestu z Prahy do Monaka byste tak teoreticky urazili za méně než jednu hodinu.

To by mělo obrovský vliv na ekonomiku, pracovní příležitosti a další segmenty trhu. Prozatím jde o pouhé koncepty, které nikde na světě nebyly realizovány. Brno by tak mohlo mít velmi významné světové prvenství. To, že jde o technologii, která se ještě reálně nepoužívá, nese spoustu problémů při realizaci, se kterou se bude muset potýkat i město Brno.

„Lidé jsou ochotni obětovat dojíždění průměrně asi hodinu denně – tady se dostáváme do řádů stovek kilometrů. Může tedy dojít k většímu propojení pracovních trhů velkých měst," zmínil jeden pozitivních důsledků dopravní geograf z Masarykovy univerzity Daniel Seidenglanz.

Za vším hledej Muska, Elona Muska

Vizi Hyperloopu poslal do světa v roce 2013 Elon Musk. Ano, vizionář, který stojí za vznikem PayPalu, Tesly Motors a SpaceX. Momentálně tuhle vizi zpracovává hned několik společností, například zmíněná Hyperloop Transportation Technologies nebo Hyperloop One.

Zdroje: techcrunch.com, denik.cz, en.wikipedia.org

Diskuze ke článku
Pepa
Muheh!!! Brno - to vite proc tam neni metro? A ani nikdy nebude - natoz hyper...
a) je to banda tupounu
b) nejlepsi vymluva je, ze pod Brnem je system chodeb...
c) az mezi posledni vymluvou je, ze nejsou penize a projekt by z dlouhodobeho hlediska byl ztratovy...
d) vim o cem mluvim, nejen, ze v te riti ziju, ale znam se s nekolika lidma a tohle tema se cas od casu probira - samozrejme neformalne, protoze oficialne se preci pracuje na tom vyzkumu na tej hypersmyce !!!! tunel to je, ale klasika CR - na prchy :)) a za me? jupiiiiii ;))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze