Vozy Tesla se zapnutým Autopilotem bourají skoro 10krát méně, ukazují poslední data

2
Vozy Tesla se zapnutým Autopilotem bourají skoro 10krát méně, ukazují poslední data
Fotografie: Tesla
  • Nejlepší výsledky vykazují řidiči s vozem Tesla a aktivovaným Autopilotem
  • Bez Autopilota a aktivních bezpečnostních systémů bourali řidiči Tesel každých 1,5 milionu km

Před pár dny se Tesla pochlubila novými výsledky, které přinesl výzkum v oblasti bezpečnosti jejích vozidel. Podle nově vydané zprávy je u vozidel Tesla s aktivovaným systémem Autopilot takřka 10krát nižší pravděpodobnost dopravní nehody ve srovnání s jinými vozidly bez tohoto autonomního systému. Zprávu přináší electrek.co. Již tři roky se americký výrobce elektromobilů snaží vytvořit měřítko pro zlepšení bezpečnosti jeho automobilů. K tomu slouží i pravidelné čtvrtletní zprávy, které srovnávají počet ujetých kilometrů vozů Tesla s aktivovaným systémem Autopilot a bez něj.


Poslední výsledky jsou z ledna až března letošního roku, přičemž Tesla zaregistrovala jednu nehodu na každých 6,7 milionů najetých kilometrů. V tomto případě se vždy jednalo o vozy, které byly vybaveny Autopilotem a jejich řidiči systém aktivně využívali. Naopak ti, kteří jej ve své Tesle měli, avšak ho během jízd nevyužívali, se stali účastníky dopravní nehody po ujetí v průměru 3,2 milionů najetých kilometrů. Třetí skupinou jsou majitelé Tesel, kteří jezdí bez Autopilota a dalších aktivovaných bezpečnostních systémů. Ti bourali v průměru po ujetí 1,5 milionu kilometrů.

Jak je vidno, jízda s Teslou a aktivním Autopilotem zajistí mnohem nižší riziko nehody než v případě jiných vozidel. Trošku zkreslující je pak snad jen to, že výzkum se zaměřoval hlavně na jízdu a nehody na dálnicích. Nejvíce nehod se však stává ve městech, což tento výzkum příliš nerespektuje. Tesla ale i tak vede, jelikož podle amerického úřadu pro bezpečnost NHTSA dojde na amerických silnicích u běžných vozidel k nehodě každých 778 tisíc ujetých km.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
nevíme kdo si to zadal a s čím srovnával - ale určitě tak aby to dobře vyšlo... protože jsem kdysi dávno četl podobnou statistiku kdy se srovnávala auta BMV se Škodovkou, a byly tam rozdíly ještě větší... Kdyby se Tesly srovnaly dnes třeba s Trabanty, tak ta čísla počtu nehod v příměru k ujetým km vyhraje určitě Trabant ;-)... inu statistiky je třeba dobře nastavit...
Martin Lacina
Martin Lacina
Nehoda s autopilotem každých 6,7 milionů najetých kilometrů.
Nutnost zasahnout do rizeni aby vas autopilot nenaboural kazdych 100km, a to na dalnici.
Ve meste kazdych 50 metru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze