Volvo věří autonomním autům. První takové dnes odhalilo společně s Uberem

Volvo věří autonomním autům. První takové dnes odhalilo společně s Uberem
  • Více jak dva roky spolupracovaly Volvo a Uber na vývoji autonomního auta
  • Dnes odhalené autonomní auto vzniklo na základě dohody z roku 2016
  • Auta se stejnou technologií mají být dodávaná za pár let

Od roku 2016, kdy společnosti Volvo a Uber podepsaly smlouvu o technologické spolupráci, vyvinuly za účelem urychlení vývoje vlastních autonomně řízených vozidel hned několik prototypů. Dnes představené SUV Volvo XC90 je prvním vozem sériové výroby, který je v kombinaci se systémem automatického řízení společnosti Uber schopen zcela samostatné jízdy.

K nejdůležitějším funkcím sériového vozu automobilky Volvo připraveného pro autonomní sdílenou jízdu patří několik záložních systémů pro řízení a brzdění i akumulátor představující záložní zdroj energie. Pokud kterýkoli z primárních systémů z nějakého důvodu selže, okamžitě se aktivují záložní systémy, které vůz nechají zastavit. Kromě vlastních palubních systémů značky Volvo je automobil vybaven také celou řadou senzorů systému automatického řízení společnosti Uber, jejichž úkolem je zajistit bezpečné ovládání a manévrování s vozem v městském prostředí.

Produkční vůz se systémem autonomního řízení, který byl dnes odhalen, vznikl na základě obchodní smlouvy z roku 2016, kdy se společnost Volvo dohodla se společností Uber na dodání desítek tisíců základních vozidel určených pro integraci technologie automatického řízení. Tato vozidla mají být dodána během následujících let.

Věříme že nám technologie autonomního řízení umožní dále přispívat ke zlepšení bezpečnosti na silnicích, což je hlavní priorita naší společnosti,“ uvedl Håkan Samuelsson, prezident a generální ředitel společnosti Volvo. „Očekáváme že v polovině příštího desetiletí budou jednu třetinu všech aut, která prodáme, tvořit vozy s plně autonomním řízením. Naše smlouva se společností Uber posiluje naši ambici stát se vyhledávaným světovým dodavatelem pro společnosti nabízející sdílenou jízdu.“

Úzká spolupráce se společnostmi, jako je automobilka Volvo, je klíčovým předpokladem pro vytvoření efektivní flotily bezpečných modulárních a automaticky řízených vozidel,“ uvedl Eric Meyhofer, generální ředitel společnosti Uber Advanced Technologies Group. „Automobilka Volvo je již dlouhou dobu proslulá svým závazkem ohledně bezpečnosti, který představuje základní prioritu také pro její nejnovější základní vozidlo, jež je připraveno jak na sériovou výrobu, tak na integraci systému automatického řízení. Tento vůz se po spárování s naší technologií automatického řízení stane klíčovou složkou produktové řady autonomních vozidel Uber.“

Společnost Volvo věří, že autonomní řízení nabízí celé lidské společnosti významný přínos, protože až budou všechna vozidla řízena autonomně, výrazně se zvýší bezpečnost na silnicích. Do té doby může zmíněná technologie nabídnout zákazníkům alespoň lepší jízdní zážitek, protože místo nich bude vykonávat únavné a nudné úkony, jako je například zastavování a rozjíždění se v dopravních zácpách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze