Volvo potvrzuje svou pověst. Model XC90 získal ocenění Top Safety Pick+ 2023

Volvo potvrzuje svou pověst. Model XC90 získal ocenění Top Safety Pick+ 2023
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Podmínky testu se velmi zpřísnily
  • Model XC90 získal nejlepší možné ocenění
  • Podrobným měřením prochází i světlomety vozidel

Aktuální generace Volva XC90 byla vyhlášena jako vůz získávající ocenění IIHS Top Saftey Pick+, na což může být švédský výrobce náležitě hrdý. Nová přísnější kritéria vyžadují od kvalifikovaných vozidel lepší ochranu v případě bočního nárazu, lepší funkčnost systémů na předcházení kolizím s chodci a světlomety, které nesmějí být z hlediska své funkce podprůměrné. Volvo již desítky let pracuje na své vizi, která usiluje o to, aby v žádném jejich voze nikdo neutrpěl smrtelné ani jinak vážné zranění. Automobilka staví bezpečnost vždy na první místo a nové ocenění je jasným důkazem.

Největší změnu kritérií představuje aktualizace původního testu IIHS ověřujícího schopnost vozidla odolat bočnímu nárazu, který je nyní o dost náročnější. V rámci nové verze testu působí na vůz o 82 % větší energie, přičemž je požadováno, aby zkoušená vozidla pro kvalifikaci na hodnocení TSP dosáhla přijatelného (accetable) nebo dobrého (good) výsledku. Pro kvalifikaci na hodnocení TSP+ obstojí pouze dobré (good) hodnocení. Mild hybridní a plug-in hybridní verze Volva XC90 pak v tomto testu bez problémů dosáhly právě ocenění TSP+.

Kromě ocenění v oblasti bezpečnosti nabízí plug-in hybridní Volvo XC90 Recharge také dojezd až 73 kilometrů (WLTP) v režimu Pure, kdy je využíván pouze elektrický pohon. Pro společnost Volvo Cars je udržitelnost stejně důležitá jako bezpečnost, což se odráží i na jejím závazku stát se do roku 2030 výrobcem výhradně čistě elektrických vozů a do roku 2040 dosáhnout uhlíkové neutrality. Nástupce modelu XC90, kterým bude Volvo EX90, nabídne ještě lepší bezpečnostní technologie, takže o bezpečnost posádky bude opět náležitě postaráno.

Technické parametry Volvo XC90 (2023) B6

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 950 × 2 008 × 1 776 mm, 2 195 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon220 kW, 300 koní, točivý moment: 420 Nm
Nádrž71 l
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od2 179 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze