Vláda schválila další úlevy pro majitele firemních elektromobilů

Vláda schválila další úlevy pro majitele firemních elektromobilů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Nabíjecí stanice se budou odepisovat 5 let místo 10
  • Výhodnější bude užívat firemní elektromobil i pro soukromé účely

Ministři na středečním jednání vlády podle tiskové zprávy ministerstva financí odsouhlasili balíček proti rostoucím cenám pohonných hmot v České republice. Ovšem kromě slev pro majitele aut na fosilní paliva se podařilo do tohoto balíčku dostat i zvýhodnění pro majitele firemních elektromobilů i wallboxů nebo dobíjecích stanic.

Ministerstvo financí v rámci balíčku přichází také s podporou nízkoemisních vozidel (elektromobilů, hybridních vozidel, vozidel na zemní plyn) v rámci novely zákona o daních z příjmu. V případě využívání služebního nízkoemisního vozidla zaměstnancem nejenom pro pracovní, ale i pro soukromé účely, dojde ke snížení výše příjmu zaměstnance, který se odvíjí od vstupní ceny využívaného vozidla (dnes 1 % vstupní ceny za každý kalendářní měsíc). Nově bude u jinak dražších nízkoemisních vozidel zaměstnanec danit příjem pouze ve výši 0,5 % vstupní ceny. Pro zaměstnance tak bude výhodnější nízkoemisní vozidlo více využívat i pro soukromé účely.

Nabíjecí stanice se budou odepisovat 5 let

Současně dojde v rámci novely zákona o daních z příjmů ke zkrácení doby odpisování dobíjecích stanic pro elektromobily z 10 na 5 let (wallboxů i samostatně stojících dobíjecích stanic). Bude tak možné rychleji uplatňovat náklady na pořízení elektrodobíječek jako daňový výdaj.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze