Chystají se výhody pro elektromobily, po dálnicích mají jezdit zdarma

Chystají se výhody pro elektromobily, po dálnicích mají jezdit zdarma
  • Navrhovaná zvýhodnění bude vláda projednávat v září
  • Spadá mezi ně osvobození od poplatků za užívání dálnice a registračních poplatků či volný vstup do center měst
  • V plánu jsou i daňová a jiná zvýhodnění pro podnikatele
  • Zajímavostí má být speciální poznávací značka pouze pro elektromobily, a to ještě letos

Ledy se pohnuly. I tak by se dal nazvat návrh české vlády, která plánuje připravit výhody pro elektromobily. Elektromobily jsou stále výrazně dražší než srovnatelná spalovací vozidla, už nyní ale majitelé elektromobilů těží z několika výhod. Kromě výrazně nižších nákladů na provoz (nabíjení a servis) a omezených dotací pro podnikatele a státní správu mohou například elektromobily za výhodných podmínek parkovat kdekoliv v Praze, a to i na modrých zónách. Vláda ale chce elektromobilitu začít podporovat výrazně více. Například navrhuje, aby majitelé elektromobilů nemuseli platit za dálniční známky či registrační poplatky a zároveň měli zákonem zaručený bezplatný vjezd do těch center měst, kde je vjezd automobilů zpoplatněn či omezen. Navrhované opatření by se pravděpodobně týkalo i nízkoemisních zón, které zvažuje například Praha.

Nissan Leaf 30 kWh vs Leaf 24 kWh

Lákadlem k pořízení elektromobilu pro podnikatele by měla být i možnost rychlejších odpisů či získání dotace i při pořízení elektromobilu na operativní leasing. Ś možností zrychleného odepisování elektromobilů počítá akční plán mezi roky 2019 až 2025. Novinkou má být také odlišná státní poznávací značka pro elektromobily. Té bychom se mohli dočkat ještě do konce letošního roku.

Všechny popsané změny jsou teprve návrhem a v současnosti se všechny nachází v meziresortním připomínkovém řízení. Redakce fDrive.cz zjišťuje od dotčených ministerstev více informací. V září by každopádně měla finální návrh projednat vláda.

Zdroj: ekonomika.idnes.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze