Vítejte v budoucnosti. Výroba Mercedesu EQS zahájena

1
Vítejte v budoucnosti. Výroba Mercedesu EQS zahájena
Fotografie: Daimler
  • Výroba má být co nejvíc uhlíkově neutrální
  • Plně flexibilní linky mohou současně obsluhovat elektrické i spalovací modely
  • Nová hala 56 vznikla teprve před čtyřmi lety

Výroba luxusního liftbacku Mercedes-Benz EQS byla odstartována v mateřském závodě ve Stuttgartu-Sindelfingenu v nové, moderní hale 56, připravené pro flexibilní výrobu. Automobilka si dala záležet, aby byla s tímto mezníkem spojována všechna dnes tak žádaná adjektiva, tedy digitální, efektivní a udržitelná. Nový superelektromobil tu nebude ve špatné společnosti; souběžně se tu rodí také klasické sedany Mercedes-Benz S včetně jeho prodloužené verze a také superluxusní limuzína Mercedes-Maybach S.

O flexibilitě řízení výroby digitálním ekosystémem MO360 svědčí, že je možné všechny jmenované typy vyrábět společně na jediné lince, a to ve zcela nahodilém pořadí podle aktuální potřeby. Všech 1 500 zaměstnanců, pracujících v hale 56, dostává od ekosystému plnou podporu a potřebné díly na montážních stanovištích až k ruce přesně v tom pořadí, v němž budou třeba. Většina zásadních výrobních kroků je totiž unifikovaná pro všechny typy pohonu, například tzv. svatba, tedy spojení karoserie s pohonnou jednotkou. Neustále také probíhá intenzivní doškolování montážních pracovníků, potřebné například pro manipulaci s vysokonapěťovými systémy elektromobilu EQS.

Výroba se také snaží maximálně ulehčit životnímu prostředí; například 30 % veškeré energie, potřebné k výrobě, pochází z fotovoltaických článků na střeše haly. Nejvyšší péče byla také věnována pečlivé optimalizaci vnitřní logistiky a ochraně spodních vod. Výroba se prý blíží uhlíkově neutrálnímu modelu, kterého se snaží Daimler ve svých závodech dosáhnout.

Výroba Mercedesu EQS byla zahájena v hale 56 v mateřském závodě v Sindelfingenu
Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Opravdu mi není jasné co furt chtějí doškolovat. Jak zapojit nakonec ty dva dráty z baterie? Na to stačí 5 minut a ukázat co se stane, když to neudělám správně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze