V Praze se chystá první linka zajišťovaná čistě elektrobusy

V Praze se chystá první linka zajišťovaná čistě elektrobusy
  • Minibusová linka bude spojovat dolní a horní část Žižkova
  • Jezdit na ní budou výhradně elektrobusy
  • Dobíjecí stanice by měla být umístěna na Náměstí Jiřího z Poděbrad
  • Linka má odstartovat v první polovině příštího roku

Na území Prahy by již brzy měla vzniknout autobusová linka obsluhovaná čistě elektrickými vozidly. Propojí dolní část Žižkova s náměstím Jiřího z Poděbrad a vyřeší tak problém chybějícího spojení v úseku velkého převýšení.

Linka je koncipována jako nízkokapacitní a pro starší či méně mobilní obyvatele, matky s kočárky a další skupiny osob, které se potřebují dostat například z Havlíčkova náměstí do oblasti Vinohrad. Linka by měla být obsluhována elektrickými mikrobusy či minibusy. Ve hře je zakoupení jednoho i dvou vozidel s vyšší kapacitou akumulátorů, které by se dobíjely přes noc v garáži a v případě potřeby přes den na obratišti na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kde by měla být k tomuto účelu vybudována nabíječka.

V rámci studie, kterou zpracovávalo ČVUT, byla rovněž zvažována varianta průběžného dobíjení elektrobusů z trolejí na delších úsecích. V rámci trasy této linky však není takový úsek k dispozici, a proto bude energie čerpána výhradně z akumulátorů v autobuse. Zvažována byla i varianta pohonu na CNG.

Pořízení elektrických autobusů bude tvořit součást nákupu standardních autobusů Dopravním podnikem hlavního města Prahy a projekt je nyní rovněž v řešení s Regionálním organizátorem Pražské integrované dopravy (ROPID). Praha 3 by ráda novou linku spustila v první polovině roku 2017, vše ale závisí na výsledku a podmínkách výběrového řízení na dodávku konkrétních elektrobusů.

Elektrobus SOR
Elektrobus DPP ve zkušebním provozu

V režii pražského dopravního podniku již delší dobu ve zkušebním provozu brázdí území Prahy elektrobus SOR, dva elektrobusy jsou soukromou společností nasazeny také na lince spojující velký kancelářský komplex BB Centrum s Budějovickou. Praha 3 pak po ukončení rekonstrukcí ulic Husitská a Koněvova plánuje nasadit elektrobus i na linku 207 vedoucí těmito ulicemi. Nabíjecí stanice má být umístěna na konečné zastávce Ohrada.

Na území Prahy 3 v rámci podpory elektromobility brzy vyroste nová nabíjecí stanice ČEZ, další jsou pak v přípravě. Chystá se také projekt chytré indikace volných parkovacích míst na Havlíčkově náměstí a další řešení v rámci koncepce Smart Cities.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze