V Praze začaly jezdit nové elektrobusy. Víme, kde a kdy se s nimi svezete

V Praze začaly jezdit nové elektrobusy. Víme, kde a kdy se s nimi svezete
Fotografie: DPP - Petr Hejna
  • Elektrobusy budou vypravovány na linky 213 a 154
  • Pro další roky se plánuje nákup dalších 100 elektrobusů

V polovině ledna roku 2022 proběhlo několik testovací a seznamovacích jízd s novým elektrickým autobusem ,který od pondělí 17. ledna 2022 začíná dle tiskové zprávy Dopravního podniku hlavního města Prahy jezdit na pravidelných linkách městské hromadné dopravy. Celkem těchto modelů bude mít dopravce pro tento rok ve své flotile 14.

Podle zpráv od dopravce bude elektrobus vypravován na linky číslo 213 (Želivského – Jižní Město) a 154 (Strašnická – Koleje Jižní Město). O víkendu se pak budete moci svézt na lince 124, která končí na Želivského. Na těchto linkách jsou totiž na konečných stanicích Želivského a Strašnická instalovány speciální trolejové dobíjecí stanice. Nabíjení na konečných zastávkách trvá 15 až 30 minut, čímž je doplněna část celkové kapacity baterie.

Jízdní řád elektrického autobusu v následujících dnech

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr ještě popsal budoucnost elektrických autobusů v Praze následovně: „V následujících třech letech nakoupíme dalších 100 elektrobusů. Ještě letos vyhlásíme veřejnou zakázku. Rok 2022 bude rokem moderních technologií v dopravě. Minulý týden jsme v trase autobusové linky 140 zahájili stavbu více než 11 kilometrů dlouhého trolejového vedení. V Praze se tak po 70 letech začala stavět trolejbusová linka. V pátek jsme pak oznámili, že jsme pro tuto linku vysoutěžili 15 moderních kloubových trolejbusů. Brzy budeme znát i vítěze veřejné zakázky na velkokapacitní tříčlánkové trolejbusy určených pro linku 119 na Letiště Václava Havla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze