Praha plánuje obří nákup elektrických autobusů a novou elektrifikaci linky

Praha plánuje obří nákup elektrických autobusů a novou elektrifikaci linky
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nová elektrifikovaná linka spojí Smíchov a letiště
  • Nakoupit se má 100 elektrobusů a 70 trolejbusů
  • Cena zakázky bude atakovat 4 miliardy Kč

Škoda Electric nedávno dokončila svou zakázku v podobě dodání zbývajících 14 nových elektrických autobusů pro Dopravní podnik hl. m. Prahy. Tyto autobusy se po převzetí ihned dostaly do provozu na linkách 154 ze Strašnické na Koleje Jižní Město a 213 ze Želivského na Nádraží Uhříněves. První várka elektrobusů Škoda E´CITY dostala evidenční čísla 3001 až 3014 a registrační značku začínající písmeny EL určenou pro elektromobily, vodíková auta či plug-in hybridy s emisní stopou do 50 g CO2 na ujetý kilometr. Tedy velmi jednoduše je v provozu poznáme.

To však podle zákulisních informací i slov samotného šéfa dopravního podniku Petra Witowského není vše. Vedení DPP a metropole se totiž rozhodlo vypsat letos nový tendr na dodání dalších 100 elektrobusů a 70 parciálních autobusů neboli „napůl“ trolejbusů. Vzhledem k předchozí ceně elektrobusů, kdy jeden i s dalšími náklady třeba na nákup nové baterie vyšel dopravce na necelých 15 milionů Kč a u parciálních autobusů se bavíme o částce cca 31 milionů Kč za kus, se dá očekávat obří tendr v hodnotě atakující 4 miliardy korun.

Chystá se nová elektrifikovaná linka ze Smíchova na letiště

Důvodem tohoto tendru může být nově chystaná elektrifikace linky 191, která vede z autobusového nádraží Na Knížecí na ruzyňské letiště. V plánu zveřejněném v registru oznámení EIA je informace o částečné elektrifikaci cca 20 km trati linky. Na této lince se tak objeví parciální autobusy, které chvilku pojedou s trolejí a chvilku bez ní na baterii. Celkové náklady na realizaci by dle odhadů DPP mely činit 580 milionů korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze