V Paříži začne jezdit 600 nových vodíkových taxi Toyota Mirai

6
V Paříži začne jezdit 600 nových vodíkových taxi Toyota Mirai
Fotografie: toyota.com
  • Do ulic Paříže vyrazí další nové vodíkové taxíky Toyota Mirai
  • Firma HysetCo, které patří pařížský provozovatel vodíkových taxi Hype, koupila známou pařížskou taxislužbu Slota a vymění celý její vozový park
  • To je 600 dieselových automobilů za bezemisní Toyoty Mirai s motory poháněnými vodíkem

HysetCo chce přesvědčit i další provozovatele taxi, aby před Olympijskými hrami, které se uskuteční v Paříži v roce 2024, brázdilo ulice hlavního města Francie 10 tisíc taxivozů s vodíkovými motory. HysetCo se specializuje na dopravu vozy poháněnými vodíkem a patří jí světově nejrozsáhlejší flotila vodíkových automobilů značky Hype. Na tento nákup shromáždila od investorů 80 milionů eur.

Sedany Toyota Mirai jezdí na elektromotor napájený energií z palivových článků. HysetCo doufá, že se podaří vyměnit všechny dieselové vozy za vodíkové do konce tohoto roku.

Nové i vlastní vodíkové čerpačky

V Paříži a okolí rozšíří síť vodíkových čerpacích stanic o další, financované z fondů vládní Agentury pro ekologickou transformaci, evropské organizace Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking a samosprávných orgánů regionu Ile-de-France.

HysetCo současně plánuje do konce roku 2024 rozšířit vlastní síť vodíkových čerpacích stanic na cca 20. Letos firma otevře dvě nové stanice, které se připojí ke třem stávajícím. V současné době působí v Paříži asi 100 vodíkových taxi Toyota Mirai pod značkou Hype. Tento automobil představuje pohodlný pracovní nástroj pro taxikáře, jeho dojezd je totiž srovnatelný s dojezdem aut se spalovacími motory, přičemž natankování pohonných hmot trvá jen 3 minuty.

Toyota Mirai není jen ekologické auto, které neemituje CO2 ani zplodiny a negeneruje hluk. Je to rovněž komfortní sedan střední velikosti s prostorným interiérem a úložným prostorem, který se dokonale osvědčil v roli taxíku.

10 tisíc nových Mirai v rámci příprav na OH

HysetCo má v plánu vyměnit v Paříži a okolí 10 000 taxivozů se spalovacími motory za Toyoty Mirai. To je jedna pětina všech taxíků v tomto regionu. Firma hodlá svého cíle dosáhnout do konce roku 2024, především v souvislosti s přípravami Paříže na roli hostitele Olympijských her v roce 2024 roku. Náklady na používání vodíkových Toyot budou srovnatelné s náklady na vozy s konvenčními spalovacími motory.

Technické parametry Toyota Mirai (2020)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 885 × 1 470 mm, 1 920 kg
PohonVodík, hnaná náprava: zadní
Výkon134 kW, 182 koní
Nádrž6 kg
SpotřebaKombinovaná: 0,8 kg / 100 km
Cena od1 809 000 Kč
Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 16. 2. 2021 00:15
Jo to se určitě vyplatí koupit za 80 tis. EUR (bez odečtení dotace od občanů) auto, které je 3x dražší než diesel a jezdí za stejné peníze a po 4 letech to auto prodat za 1/4 ceny, protože vyjetej palivovej článek nikdo nechce :) (chápu, že na auto dostanou velkou slevu, protože odbyt je minimální)
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Hlavně Toyota je "partnerem projektu" HysetCo. Je to pokus jak to začít prodávat. Rozhodně se to nevyplatí a dopadne to jako kola, koloběžky, sdílená auta a podobné. Určitě na to bude ve Francii nějaká státní dotace.
Eva Wildova
Eva Wildova
Mě by zajímalo kolik stojí 1kg vodíku ve Francii?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze