V Norsku už mají auta do zásuvky 2/3 trhu, i s hybridy 3/4

15
V Norsku už mají auta do zásuvky 2/3 trhu, i s hybridy 3/4
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Téměř polovina všech aut prodaných v Norsku jsou elektromobily
  • Dalších 23 % jsou plug-in hybridy a 8 % hybridy, takže elektrifikovaná auta mají dohromady přes tři čtvrtiny trhu
  • Nejprodávanějším elektromobilem je Audi e-tron před Mercedesem EQC a Konou od Hyundai

V Norsku vládnou prodejům nových aut elektromobily a plug-in hybridy již několik let. Je to díky tamní podpoře elektromobility a výrazným pobídkám pro jejich nákup ze strany státu, ale také zásluhou toho, že Norové chtějí svoji krásnou přírodu chránit a využívat energii z obnovitelných zdrojů. Za červenec ale padl další rekord. Elektromobily a plug-in hybridy, které tato statistika má v jedné skupině „aut do zásuvky“, měly 68% podíl z celkových prodejů. Informaci o tom přináší cleantechnica.com.


Samotných elektromobilů se v Norsku prodalo celkem 4 408 kusů, což představuje přibližně 45 % celkového trhu. Plug-in hybridů se prodalo 2 278 a jejich podíl na trhu představuje přibližně 23 %. Celkem měly „auta do zásuvky“ podíl z prodejů 68,4 %. Když k tomu přičteme i hybridy bez externího nabíjení, elektrifikovaná auta v Norsku již mají přes tři čtvrtiny celkového trhu osobních aut.

Na výsledcích jednotlivých modelů z nejprodávanější skupiny, tedy elektromobilů, pak je vidět, že Norové mají rádi SUV a crossovery, protože tam patří tři nejprodávanější modely. Zároveň je ale jasné, že nejraději mají luxusní SUV německých prémiových značek, protože Audi e-tron, které je již několik měsíců ve vedení, dotahuje na druhém místě Mercedes EQC. Až na třetím místě je lidovější elektromobil Hyundai Kona Electric, který se již vyrábí v Česku. Ostatní modely, které v grafu nejsou, mají minimální podíl na trhu, prodalo se jich dohromady méně kusů než nejprodávanějšího e-tronu.

Diskuze ke článku
Frantisek Pukys
Frantisek Pukys
Elekromobilita v Norsku je nejvyšší stupeň pokrytectví.
Kupuji si svědomí za znečišťování přírody při těžbě ropy a plynu z kteréžto platí podporu elektrokobolity.
Je mi z nich na zvracení.
Pavel 49
Pavel 49
Tak když je to tak dotovano (ropným prumyslem) že EV vyjde levněji než spalovák tak se není čemu divit, ale jinak je hezké vidět jak se Tesla totálně propadá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze