V Mnichově si nově můžete půjčit auto na vodík

  • Firma BeeZero spustila carsharing s vozy na vodíkový pohon
  • V centru Mnichova bude od léta roku 2016 k dispozici 50 vozů

Carsharing začíná být v moderních městech velmi populární. Vůbec poprvé si však můžete půjčit vůz na vodíkový pohon. O převratnou službu se postarala firma s příhodným názvem BeeZero v Mnichově. Auto si bude možné rezervovat za pomoci mobilní aplikace nebo na internetu a k dispozici bude 50 vozů.

Hyundai ix35 fuel cell

Vypůjčit si můžete známou ix35 od Hyundaie, kterou pohání vzácně vídaný vodíkový pohon. SUV garantuje dojezd 600 km na jednu nádrž, dotankujete pak stejně rychle jako v případě benzinové alternativy, a to vše s nulovými emisemi.

Očekáváme příjem cenných informací z každodenního provozu vozového parku, které budeme používat k dalšímu rozvoji našich vodíkových technologií a napomáhat rozšiřování H2 infrastruktury,“ říká Dr. Christian Bruch, člen výkonné rady Linde Group, jejíž je BeeZero dceřinou společností, a doplňuje: „BeeZero spojuje dva aktuální trendy – sdílení auta a nulové emise.“

Hyundai popisuje speciální ix35 jako první masově vyráběný vodíkový automobil. V Evropě jich po silnicích jezdí již 250 kusů. Korejské SUV na vodíkový pohon má výkon 100 kW, což znamená zrychlení z 0 na 100 km/h za 12,5 vteřiny a maximální rychlost 160 km/h. Možná byste čekali lepší parametry zrychlení a maximální rychlosti, avšak celý pohon je velmi těžký. Celkově automobil váží 2 290 kilogramů, o 800 kilogramů více než dieselová varianta. Na kolik vypůjčení automobilu přijde, zatím nevíme.

Zdroj: autoblog.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze