Už v roce 2030 by mohl elektromobil stát méně než spalovací auto

Už v roce 2030 by mohl elektromobil stát méně než spalovací auto
  • Do roku 2030 by se výroba baterií měla téměř zdvojnásobit
  • To přinese výrazné snížení cen za jednu kilowatthodinu
  • Svojí „gigafactory“ už staví i Mercedes kousek od Berlína

Kritici elektrických automobilů nejčastěji argumentují tím, že jejich spalovací auta jsou daleko levnější, za což můžou především drahé baterie, které elektromobil potřebuje. Výroba se ale zefektivňuje, a tak podle nejrůznějších analytických odhadů brzy nastane doba, kdy elektromobil bude stát stejně jako spalovací automobil.

Podle nejnovějších informací by se v roce 2030 mohlo stát, že elektromobil bude dokonce levnější než spalovací vozidlo. Cena půjde dolů díky zvýšení objemu výroby. Gigafactory už nemá pouze Tesla, ale také Mercedes, který do její obdoby investoval více jak 500 milionů dolarů. Stavba bude stát kousek od Berlína. A to je pouze začátek. Předpokládá se, že brzy bude výstavba takzvaných „gigatováren“ pokračovat.

Právě tento rychlý vývoj a stavby továren na baterie vede analytiky z Bloombergu k závěru, že mezi léty 2021 až 2030 se výroba baterií zdvojnásobí, což bude mít výše uvedený následek.

Kdysi byl náklad na jednu kilowatthodinu dokonce 542 dolarů. Nyní je to zhruba 139 dolarů. A tato cena půjde v následujících letech výrazně dolů. V minulosti se úplně nevědělo, zda automobilový průmysl půjde cestou elektrifikaci nebo třeba vodíkových pohonů. Nyní se zdá být cesta poměrně jasná. Stačí se jen porozhlédnout napříč výrobci. Není to jen Mercedes, který tlačí hybridní a elektrické modely, ale třeba také BMW. A brzy budou následovat další, třeba přímo „originální“ Gigafactory Tesly, která s velkou pravděpodobností bude stát v České republice.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze