Česko, Finsko nebo Čína – někde z těchto zemí bude stát další Gigafactory

Česko, Finsko nebo Čína – někde z těchto zemí bude stát další Gigafactory
Fotografie: Tesla
  • Nejvíce pravděpodobnou variantou je s ohledem na geografické postavení Česká republika a Finsko
  • Průměrná mzda v Americe činí zhruba 50 tisíc dolarů, v ČR by šlo o 15 tisíc dolarů
  • Dalším důvodem jsou obrovské zdroje lithia, které Česká republika má

O České republice se v souvislosti s výstavbou další Gigafactory, jejímž provozovatelem je Tesla, se již několikrát spekulovalo. A spekulace neutichají ani teď. Podle zdrojů se ohledně výstavby Gigafactory nejčastěji skloňuje právě Česká republika a dále Finsko a také Čína.

Tesla továrna

Kde opravdu bude Gigafactory stát, se máme dozvědět později v tomto roce. Vypadá to, že největším favoritem je Finsko a Česká republika, a to především díky dobrým pozicím na světové mapě, bohatým přírodním zdrojům, stabilní ekonomice a také levnější pracovní síle.

Největší výhodou České republiky jsou především obrovské zdroje lithia a lepší geografické položení. To stejné platí o pracovní síle, která by u nás měla být levnější. Více informací momentálně není k dispozici a je tak otázkou, zda je naše malá zem opravdu horkým kandidátem. Pokud ano, nejpravděpodobnější je využití prostoru severně od Prahy.

Jen pro srovnání, průměrná roční mzda činí v Americe zhruba 50 tisíc dolarů. U nás by se mělo jednat o 15 tisíc dolarů, tedy zhruba 380 tisíc korun. První Gigafactory stojí v Nevadě a jde o největší halu světa, ve které pracuje šest tisíc zaměstnanců.

Zdroje: spaceinvader.me

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze