Vyroste Gigafactory kousek od Prahy?

1
Vyroste Gigafactory kousek od Prahy?
Fotografie: Tesla
  • Tesla již nějaký čas v Evropě hledá ideální místo pro svou další továrnu
  • Česká republika může Tesle pomoci zejména ušetřit peníze
  • První Gigafactory se staví v Nevadě

Že Tesla plánuje postavit druhou Gigafactory, se ví. Stejně tak jako se ví, že její umístění má být uprostřed Evropy. Dlouhou dobu se spekulovalo o Německu, ale nyní se mluví i o České republice.

Gigafactory Tesla

Evropská Gigafactory má vyrábět lithium-iontové baterie a dojít by mělo i na výrobu automobilů. Továrna by Tesle umožnila uspokojovat poptávku po jejich vozech. Říkáte si, proč by měla být továrna postavena u nás? Česká republika má velké zásoby lithia, které Tesla využívá v bateriích ve svých vozech. Údajně jde až o 330 tisíc tun. Za druhé je Česká republika pro automobilku jako je Tesla poměrně levným krajem. Ani platy zaměstnanců nedosahují takové výše jako v jiných zemích. S tím souvisí i cena prací a celkových nákladů na výstavbu. Například průměrná roční mzda v Americe činí zhruba 50 tisíc dolarů, zatímco u nás zhruba 15 tisíc dolarů, tedy 380 tisíc korun.

Výhodou je také umístění ve středu Evropy, odkud je poměrně blízko do všech velkých měst, ať už jde o Londýn, Milán, Vídeň nebo Mnichov. Rozhodně však nejde o finální rozhodnutí, ale pravděpodobnost, že Gigafactory vyroste severně od Prahy, je poměrně vysoká. Minimálně výše jsme napsali hned několik důvodů, které nejde jen tak přehlédnout. Mezi další potenciální lokality nové továrny Tesly patří kromě České republiky a Německa třeba Maďarsko, Polsko či Rumunsko.

První Gigafactory roste v Nevadě a jakmile bude dokončena, půjde o největší stavbu na světě. Chod továrny má zajišťovat energie z obnovitelných zdrojů a pracovní pozici by v ní mělo najít až 6 tisíc zaměstnanců.

Zdroj: spaceinvader.me

Diskuze ke článku
Peppa
Jsem pesimista, ale nechám se příjemně překvapit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze