Toyota v Tokiu ukáže koncept vozu s pohonem na palivové články

Toyota v Tokiu ukáže koncept vozu s pohonem na palivové články
Fotografie: Toyota
  • Dojezdová vzdálenost je cca tisíc kilometrů dle japonského standardu
  • Mottem tokijského autosalonu je „za hranicemi motorů“

Společnost Toyota Motor Corporation uvádí koncepční vozidlo „Fine-Comfort Ride“ na palivové články (FCV), které ukazuje možný prostředek mobility s nižší uhlíkovou stopou, a to díky intenzivnímu využívání vodíku a obnovitelných zdrojů energie.

Koncept Fine-Comfort Ride vyvinula Toyota s cílem zkoumat další potenciál vozů na palivové články. Koncept se pyšní ekologickými parametry, neboť neprodukuje žádné provozní emise CO2 či jiných škodlivých látek, a kromě toho přináší výhodu dlouhého dojezdu na vodíkové palivo, jehož tankování nezabere více než tři minuty.

Exteriér používá kabinu na půdorysu diamantu, která se směrem dozadu zužuje, ale současně je celkově širší od přídě ke středu vozidla, čímž vzniká větší prostor na sedadlech druhé řady při současném zlepšení aerodynamiky. Koncept využívá také pro elektromobily typické flexibilní uspořádání, zde s elektromotory zabudovanými přímo do kol, minimálními převisy karoserie a zakrytováním spodku vozidla, čímž se dosahuje vysoké jízdní stability a tichého chodu v duchu prémiového sedanu.

Délka Šířka Výška Rozvor náprav Počet míst
4 830 mm 1 950 mm 1 650 mm 3 450 mm 6

Koncept Fine-Comfort Ride má nabídnout tichý a hladký chod, dále účinné využívání vysoké elektrické kapacity zprostředkované vodíkovým palivem. V interiéru zaujme dobrá výbava, stejně tak jako dojezdová vzdálenost cca tisíc kilometrů (dle japonského testovacího cyklu JC08).

Toyota plánuje představit svůj koncepční model Fine-Comfort Ride na letošním 45. ročníku Tokijského autosalonu, který se koná v prostorách výstavního centra Tokyo Big Sight. Mottem akce, která bude probíhat od 25. října do 5. listopadu, je „Beyond the Motor“ (Za hranicemi motorů).

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze