Toyota představí první elektromobil. Bude to crossover

Toyota představí první elektromobil. Bude to crossover
Fotografie: Toyota
  • Toyota patří mezi poslední výrobce bez elektromobilů
  • Plánuje postupně uvést šest elektrických modelů
  • Jejich přibližnou podobu už známe od loňska

Ačkoliv se prezident Akio Toyoda netají s názorem, že by bylo rozumné na elektromobilitu přecházet postupně, a šéf firmy, která je světovým lídrem ve výrobě hybridů, asi ví, o čem mluví, politici rozhodli jinak. A tak musí otočit kormidlem i největší automobilka světa a dohnat zpoždění v bateriových elektromobilech. Podle insideevs.com k tomu dojde v nejbližších dnech. Původně se měla velká elektrická prezentace pod názvem Beyond Zero odehrát, spolu s dalšími technologiemi, na tokijské olympiádě 2020, jíž byla Toyota partnerem. Jenže covid-19 plánované parádě zabránil.

Toyota by totiž měla představit první z celkem šesti výrazně tvarovaných modelů, jejichž pravděpodobnou podobu známe už téměř rok díky úniku fotografií z čínského patentového úřadu. Poměrně přesnou představu o stylu jejich ostře řezaného designu získáme při pohledu na aktuální generace RAV4 a Aygo. První má přijít na řadu velký, dražší crossover, který má svou vyšší profitabilitou pomoci kompenzovat vysoké náklady na výzkum elektromobilů.

Jak je pro Toyotu typické, podařilo se jí až na výše zmíněný čínský lapsus téměř vše ostatní perfektně utajit. Řízený „únik“, jaký předvádějí před premiérami ostatní automobilky pro posílení virálního potenciálu, zjevně není v japonském stylu. A tak v tuto chvíli víme de facto jen to, že se opona zvedne 19. dubna. Vzhledem k obdivuhodným výsledkům, jakých Toyota dosáhla ve vývoji hybridů, jsme na její čistě elektrickou premiéru velmi zvědaví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze