Toyota ukázala koncept elektrického crossoveru. Nese označení bZ4X

1
Toyota ukázala koncept elektrického crossoveru. Nese označení bZ4X
Fotografie: Toyota
  • Novinka nabízí futuristický vzhled
  • Standardem u sériové verze bude pohon všech kol
  • Poprvé zde Toyota využívá techniku řízení kol steer-by-wire

V polovině příštího roku bychom se měli dočkat výroby prvního čistě elektrického crossoveru od Toyoty. Má se jednat o dvojče RAV4 a japonská automobilka nyní představila koncept, ze kterého bude chystaný model vycházet. První informace o něm přináší insideevs.com. Koncept nese označení bZ4X a zaujme nejen technikou, ale také vzhledem. Přední maska vozu totiž dostala černou lakovanou plochu, nechybí hlavní světlomety se čtyřmi LED segmenty, chromovaná linka a velké otvory v nárazníku pro přívod vzduchu k předním brzdám.

V kabině zaujme netradičně tvarovaný volant, menší digitální přístrojový štít a vůz podle všeho jako první Toyota v historii nabídne technologii steer-by-wire. To znamená, že přední kola nebudou propojena napřímo s volantem a veškeré pokyny k natočení kol se budou přenášet „vzduchem“. Nechybí ani otočný volič jízdních režimů a na pohled příjemné dekory, které v kabině vytváří dostatečný pocit luxusu. A jak je to s technikou?

Koncepční vůz využívá novou platformu e-TNGA a na vývoji vozu se podílelo také Subaru. Finální verze plně elektrického crossoveru nabídne standardně pohon všech kol a výroba vozu započne příští rok v létě. Časem ale dorazí dalších šest plně elektrických modelů Toyota, které ponesou zkratku bZ (Beyond Zero). Model bZ4X pak dorazí také na trh v USA.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
až na ten volant moc hezké auto... když už nechtějí zažitý běžný volant, tak ať dají řízení jostickem, nebo nožními pedály...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze