Lexus významně vylepšil elektrický model UX 300e. Spokojeni budou všichni

Lexus významně vylepšil elektrický model UX 300e. Spokojeni budou všichni
Fotografie: Lexus
  • Novinka přijde na český trh na jaře příštího roku
  • UX 300e dostal novou baterii s mnohem vyšší kapacitou
  • Vylepšena byla bezpečnost, ovládání a infotainment

Lexus konečně vyslyšel stížnosti zákazníků vůči některým nedostatkům u modelu UX 300e a představil jeho omlazené provedení. To se liší hlavně technickými změnami, takže po stránce designu nelze čekat větší překvapení. Nejdůležitější novinkou je zcela jistě baterie o kapacitě 72,8 kWh, což je významný nárůst oproti předešlé verzi s baterií o velikosti 54,3 kWh. Automobilka v tiskové zprávě zmiňuje, že dojezd se díky tomu zvýšil o 40 %, konkrétně na 450 km dle metodiky WLTP. Zmodernizovaný Lexus UX 300e ale stále nabídne rychlonabíjení skrze již zastaralý konektor CHAdeMO, což je za nás škoda. Hodila by se spíše integrace konektoru CCS Combo 2. Kvůli jeho absenci proto bude možné vůz nabít maximálním výkonem pouze 50 kW.

Kromě větší kapacity baterie se změn dočkalo také řízení a odpružení. Řidič by měl za volantem vylepšené varianty pro modelový rok 2023 pocítit výrazně stabilnější chování při dynamické jízdě. Lexus si dále pohrál s tuhostí karoserie. Co se týče výkonu a dynamiky, zůstává vše při starém. Japonský crossover tak nabídne stále 204 koní a točivý moment 300 Nm. Ve výbavě se objevuje také nový lak karoserie – platinová Sonic. V kabině se pro změnu může ocitnout oříškově zbarvené čalounění sedadel a taktéž nový displej infotainmentu. Ten může být ve velikosti 8, nebo 12,3" a těží z vyššího rozlišení a lepší grafiky. Výrobce myslel i na bezpečnost a lehce vylepšil systém Safety System+.

Ten nově nabídne asistenta pro odbočování v křižovatkách a asistenta pro úhybné manévry vozu v krizové situaci. Standardně dodávaný adaptivní tempomat pak dostal novou funkci zpomalování do zatáček. Vůz se tak nejspíše řídí mapovými podklady, což by mohlo být výhodou i po stránce celkové efektivity a dojezdu. Lexus zatím nezveřejnil ceny pro evropský trh, ale nic levného to rozhodně nebude. Současná verze UX 300e totiž vyjde na skoro 1,3 milionu Kč, takže lze očekávat, že novinka bude o maličko dražší. K nám do ČR by měl nový Lexus UX 300e dorazit na jaře příštího roku.

Technické parametry Lexus UX 300e (2023)

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 495 × 1 840 × 1 540 mm, 1 785 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 200 (146 + 109) koní, točivý moment: 300 Nm
Baterie72,8 kWh (70,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 50 kW, palubní: 11 kW, konektory: CHAdeMO, Mennekes
Spotřeba?
Cena od879 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze