Továrna v Hannoveru bude vyrábět až 130 tisíc vozů ID. Buzz ročně

Továrna v Hannoveru bude vyrábět až 130 tisíc vozů ID. Buzz ročně
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Zahájení výroby je důležitým milníkem na cestě k transformaci značky
  • Výrobní závod připravuje zvýšení produkce na 900 vozů denně
  • ID. Buzz je hlavní součástí strategie GRIP 2030

Volkswagen Užitkové vozy zahajuje ve své továrně v Hannoveru novou éru výroby automobilů. Nedávno v ní byla spuštěna výroba nových modelů ID. Buzz a ID. Buzz Cargo s elektrickým pohonem. První vozy v České republice budou zákazníkům předány na konci letošního roku. Značka tak důsledně pokračuje v elektrifikaci svého hlavního výrobního závodu a připravuje se na budoucnost v souladu se strategií GRIP 2030. Podle plánů společnosti se v průběhu letošního roku zvýší kapacita výroby v Hannoveru na celkových 900 vozů denně. V budoucnosti bude hlavní závod značky Volkswagen Užitkové vozy vyrábět až 130 tisíc vozů ročně. Po zahájení výroby modelu ID. Buzz je hlavní výrobní závod značky v Hannoveru třetí lokalitou v Německu, v níž jsou vyráběny vozy rodiny ID. Ještě v letošním roce se vyrobí celkem 15 tisíc vozů ID. Buzz.

V hannoverském závodě se od letošního května vyrábí tři modely, které používají tři různé platformy a mohou mít tři různé druhy pohonu: ID. Buzz jako akumulátorový elektromobil, nový Multivan s plug-in hybridním nebo konvenčním pohonem a varianty modelové řady T6.1 poháněné spalovacím motorem. Tato vozidla se v továrně vyrábí z části na jedné montážní lince. „Naše výroba je mimořádně komplexní, ale díky tomu můžeme flexibilně reagovat na změny v poptávce zákazníků,“ tvrdí Baumert. Navzdory rozsáhlé rekonstrukci závodu v uplynulých dvou letech pokračovala výroba oblíbených vozů řady T6.1 bez přerušení. Již 4 000 zaměstnanců má kvalifikaci pro výrobu vozu ID. Buzz. Zaměstnanci absolvovali školení v oblasti vysokonapěťové technologie a novým úkolům se přizpůsobila také nabídka učňovských oborů.

Volkswagen Užitkové vozy plánuje, že v roce 2023 bude v Hannoveru vyrábět až 900 vozů ID. Buzz, Multivan a T6.1 denně. Dosud byla maximální výrobní kapacita 810 vozů denně. Značka urychluje realizaci automatizační a digitalizační strategie Hannoverská továrna disponuje nyní novým výrobním zařízením a optimalizovanými procesy. V karosárně modelu ID. Buzz vzrostl stupeň automatizace v porovnání s modelovou řadou T6.1 o 15 procentních bodů na 92 procent. Odborní pracovníci ovládají velkou část výrobního zařízení prostřednictvím počítače a přenosných zařízení, například chytrých hodinek. Mezi řídicími systémy a výrobním zařízením probíhá nepřetržitá komunikace. Například robotické systémy hlásí s předstihem potenciální problémy, které lze vyřešit bez přerušení výroby.

Divize pro výrobu komponent Volkswagen Group Components ve svém závodě v nedalekém Barsinghausenu zajišťuje montáž kompletních modulů přední a zadní nápravy pro modely ID. Buzz a ID. Buzz Cargo, které jsou nejnovějšími a dosud největšími vozy na základě platformy MEB. Moduly jsou odtud dodávány do Hannoveru. Ve stejné továrně vyrábí koncernová divize pro komponenty již dnes též flexibilní rychlonabíjecí stojany určené k výstavbě rychlonabíjecí infrastruktury pro elektromobily a skříně elektromotorů pro vozy na základě platformy MEB. Od roku 2024 bude v Barsinghausenu navíc probíhat i montáž akumulátorových systémů MEB pro model ID. Buzz. V současnosti dodává akumulátorové systémy závod pro výrobu komponentů v Braunschweigu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze