Tesla Model 3 slaví tři roky na světovém trhu. Změnila toho hodně

Tesla Model 3 slaví tři roky na světovém trhu. Změnila toho hodně
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla díky němu dokázala, jak silnou značkou je
  • Velké prodejní úspěchy vozu kazily nedokonalosti z výroby

Tesla Model 3 se dostal do rukou prvních zákazníků v červenci roku 2017 a za tu dobu stačil vůz obrátit svět vzhůru nohama. Jeho skvělé prodejní výsledky protkané různými skandály ohledně kvality výroby k tomu přispěly velkou měrou. A možná i proto zde nabízíme lehkou historii možná nejúspěšnějšího vozu Tesla, kterou připravili kolegové z teslarati.com.

Tento vůz byl vlastně výsledkem několika let tvrdé práce inženýrů Tesly, kteří usilovali hlavně o to, aby byl budoucí elektromobil od Tesly zábavný, cenově dostupný a na silnici překvapil svými vlastnostmi. A netrvalo to dlouho a brzy se objevily první vyrobené kusy v garážích šťastných majitelů. Tento vůz pak dokázal, že Tesla je výrobcem pro masový trh a Model 3 změnil světový automobilový trh mnoha způsoby.

Stal se totiž nejprodávanějším vozidlem společnosti. Nejúspěšnější pro něj bylo 4. čtvrtletí roku 2019, kdy Tesla úspěšně dodala 92 620 kusů do rukou zákazníků. Tehdy také začaly problémy s kvalitou výroby. Mnohdy do zcela nových exemplářů zatékalo nebo jim rovnou upadl zadní nárazník. I tak ale Tesla dokázala, že je konkurenceschopnou automobilkou a směle může konkurovat většině starších automobilek s mnohdy více jak stoletou historií.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze