Tesla má výkonnější Supercharger. Výkon se zvedne i u starší generace

1
Tesla má výkonnější Supercharger. Výkon se zvedne i u starší generace
Fotografie: Tesla
  • Supercharger V3 má maximální výkon 250 kW
  • Za pět minut u Tesly Model 3 získáte až 120 kilometrů dojezdu
  • Starší generace Superchargeru má nově maximální výkon 145 kW

Nabíjecí infrastruktura Tesly se rozrostla o nové Superchargery V3, které mají maximální výkon 250 kW. Novinkou je také to, že každý Supercharger bude mít svůj zdroj, takže odpadá dělení maximální výkonu mezi dva stojany.

Tesla Supercharger, Vestec u Prahy

Momentálně je Supercharger V3 dostupný pouze jeden, a to v Bay Area. Maximálním výkonem jde prozatím nabít pouze Tesla Model 3Model S a Model X musejí počkat na aktualizaci softwaru. Podle informací kolegů z electrek.co však ani po aktualizaci nepůjdou nabíjet maximálním výkonem.

Vyšší výkon znamená také větší teploty. Supercharger V3 používá kapalinou chlazený kabel. Je lehčí, pružnější a také efektivnější – má menší ztráty. V praxi dokáže Supercharger V3 Teslu Model 3 Long Range nabít za pět minut na dalších 120 kilometrů. Za hodinu tedy v teoretické rovině nabijete auto na dojezd větší než je tisíc kilometrů. Změnou projdou také Superchargery V2. Jejich výkon bude nově až 145 kW.

Rychlost nabíjení ovlivňuje také nový systém, který Tesly mají. Jednoduše řečeno Tesla pozná, když přijíždíte k Superchargeru, a zahřeje baterie na ideální teplotu pro nabíjení. Podle Tesly by tento systém měl zkrátit nabíjení až o 25 procent. Nové Superchargery pak mají nabíjení zkrátit až o 50 procent.

Už i v České republice máme Superchargery. Jeden najdete ve Vestci u Prahy a druhý kousek od Humpolce. Na podrobnosti se můžete podívat v naší mapě nabíjecích stanic.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč