Tesco nabídne zákazníkům desítky nabíjecích stanic ČEZ. První jsou v Kolíně

12
Tesco nabídne zákazníkům desítky nabíjecích stanic ČEZ. První jsou v Kolíně
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • V první vlně půjde až o 70 stojanů na 26 lokalitách
  • Síť ČEZ s 550 stojany umí naráz obsloužit okolo 1 100 aut
  • Nabíječky nabídnou výkon 50 kW

Maloobchodní řetězec Tesco umožní zákazníkům z řad řidičů elektromobilů rychlé doplnění energie při cestách napříč republikou. Díky spolupráci se Skupinou ČEZ vybaví vybraná parkoviště svých areálů v letošním roce přibližně 30 veřejnými dobíjecími stanicemi. První dvě stanice již nabízejí bezemisní elektřinu u prodejny Tesco ve středočeském Kolíně. Provozovatel největší a nejvýkonnější české sítě veřejných dobíječek chce i v lokalitách Tesco stavět ultrarychlé stojany a dobíjecí huby se třemi a více stanicemi, které zkracují dobu dobíjení i čekání na něj. Dobíjecí stanice u prodejen Tesco vzniknou i díky grantu z Operačního programu Doprava.

„Tesco ve svých aktivitách usiluje o spokojené zákazníky a zároveň zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Usnadnění elektromobility je naším dalším krokem při snižování nepřímých emisí. Zákazníci si budou moci během nákupu v prodejnách Tesco jednoduše a rychle dobít svůj elektromobil. Po premiérových stojanech spuštěných v Kolíně bychom ve spolupráci s ČEZ rádi v dalších měsících takto vybavili desítky parkovišť u našich obchodů. Majitelé elektromobilů si u nás bez čekání dobijí svá auta a věřím, že řada z nich se také zařadí mezi naše spokojené zákazníky,“ uvedla Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco Stores ČR.

nabíjecí stanice Tesco

„V České republice průběžně rostou počty elektromobilů a ty disponují stále delšími dojezdy. Aby mohly bez omezení a velkých časových zdržení nabíjet baterie o vyšších kapacitách, musíme jim nabídnout dostatečně hustou a výkonnou síť dobíjecích stojanů. Pro českou elektromobilitu je proto důležité, že řady infrastrukturních partnerů rozšiřuje významný obchodní řetězec jako Tesco. Podobně jako na všech dalších místech v naší síti budeme i tady řidičům garantovat odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ řekl Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ. Během nákupu v prodejně Tesco může řidič díky stojanu o výkonu 50 kW doplnit většinu kapacity baterie svého auta zhruba za půlhodiny.

Každá stanice nabízí dobíjecí konektory vhodné pro dobíjení všech značek a typů elektroaut. Zákazníci prodejen Tesco z řad řidičů elektromobilů platí za dobíjení u veřejných dobíjecích stojanů ČEZ v závislosti na typu stanice a rychlosti nabíjení, a to podle podmínek platného ceníku. Při zastavení k nabíjení se uživatel identifikuje pomocí zákaznické RFID karty nebo prostřednictvím aplikace FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. FUTUR/E/GO zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, umí vyhledat nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu a aktuální obsazenosti stojanů.

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů pro dobíjení elektromobilů a znásobení jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení chce uspokojovat výstavbou stanic pro ultrarychlé dobíjení i rozšiřováním počtu stojanů v tzv. hubech ve vytížených lokalitách u hlavních tahů a ve městech. Tato řešení výrazně zkracují dobu pro doplnění energie a šetří čas řidičů i při čekání na volný dobíjecí konektor. V následujících měsících postaví ve spolupráci s Tesco desítky nových dobíjecích stojanů napříč celou Českou republikou. ČEZ a Elektromobilita Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic.

Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
S Tescem to jde z kopce už delší dobu a nabíječky ČEZ tomu nepomůžou. Kdo si může vybrat nejdražší síť na trhu a dohodnout se s ní jen proto, že je to nejjednodušší nebo že to pro dotyčného manažera byla nejpohodlnější, pokud ne dokonce výhodné.
Tom ReBlack
Tom ReBlack
Hodně lidí tu píše, že je to předražené. Budu ignorovat fakt, že cena BEV je celkem vysoká, tak je úsměvné, že někdo řeší kdejakou korunu a nebo sockuje, kde se dá. :D

Kolik je dle vás adekvátní cena za 1 kWh při současné vytíženosti nabíječek?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze