Světu se představil projekt C-Roads, univerzální jazyk automobilové dopravy

Světu se představil projekt C-Roads, univerzální jazyk automobilové dopravy
  • Jde o systém komunikace mezi jednotlivými vozy a dalšími prvky na silnicích
  • Není to pouhá studie – na tiskové konferenci byla k vidění praktická ukázka
  • Systém je v závěrečné fázi testování a k zákazníkům se dostane v příštím roce

Společnost O2 se v roce 2016 vydala na dlouhou cestu s ambiciózním cílem přiblížit se a podílet se na rozvoji autonomního řízení a vyvinout systém komunikace mezi jednotlivými vozy a dalšími prvky na silnicích. Je to vůbec první projekt svého druhu nejen rozsahem, ale také náročností při vývoji hardwaru i softwaru, což přináší nespočet testovacích cyklů a legislativních schvalovacích procesů. Od roku 2016 však má za sebou tým profesionálů obrovský kus cesty a tento týden byl systém zahrnující mobilní aplikaci a automobilovou jednotku konečně představen novinářům, a to nejen na papíře, ale také praktickou ukázkou.

V rámci projektu C-Roads Czech Republic se spolu učí komunikovat automobily nejen mezi sebou, ale také s dopravními značkami, železničními přejezdy, vozidly záchranného systému nebo semafory. Řidič bude informován buď skrze mobilní aplikaci, nebo po integraci jednotky do vozu a následné konfiguraci systému přímo na panelu infotainmentu. Cílem projektu je zvýšit plynulost a bezpečnost nejen na českých silnicích, ale v rámci celé Evropské unie, která projekt spolufinancuje a rozšiřuje do dalších zemí EU. Dobrou zprávou je, že Česká republika v tomto projektu zastává vůdčí postavení a mnoho postupů v zahraničí je přebíráno právě od nás. Pracuje se na jednotné finální podobě systému pro celou Evropu, fungující podle jediného standartu.

V praxi bych C-Roads přirovnal k navigační aplikaci Waze s rozšířenými možnostmi a funkcemi. Aplikace ukazuje, jak se má člověk zachovat pro zachování plynulosti provozu. Řidič bude upozorňován na různá nebezpečí v dopravě, blížící se sanitku nebo železniční přejezd, kterým bude projíždět vlak. Dále se třeba dozví intervaly na semaforech a samozřejmě bude vědět o nehodách všeho druhu, a to dokonce do takové míry, že ho systém upozorní na nutnost rychlého brzdění. Systém totiž spolupracuje hybridně jak se signálem Wi-Fi, tak později s 5G sítěmi, které se zanedlouho stejně jako projekt C-Roads spustí naplno. Postupem času se plánuje zasahování systému do řízení v krajních situacích, kdy řidič nebude dbát výzev a půjde o jeho bezpečnost, ale to je ještě daleká budoucnost. Aplikace a jednotka získávají každým okamžikem obrovské množství informací a vyhodnocují je podle priority, aby se nestalo, že řidič bude zahlcen informacemi. Obdrží tak vždy maximálně 2 informace najednou, a to ty s nejvyšší prioritou.

Na projektu se podílí velké množství subjektů využívajících nebo křižujících pozemní komunikace. Jde o železnice, záchranné složky a další systémy, které už nyní monitorují plynulost dopravy. Dále se do projektu zapojila Škoda Auto, která plánuje v budoucnu integrovat jednotky do svých vozů a aktivně se podílet na plynulosti a bezpečnosti provozu.

Nejoptimističtější výhledy hovoří o třech až čtyřech letech, než se s tímto systémem začneme běžně setkávat ve vozech, ale aplikaci a možnost integrovat jednotku externě do svého vozu získáme už v příštím roce. Jednotky budou v budoucnu k dostání jak u jednotlivých automobilek, tak v aftermarketu. V současné době je mobilní aplikace pouze pro Android, ale brzy bude k dispozici i pro iOS. V obou případech bude zdarma.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze