Hacker našel přípravu pro využití technologie 5G ve vozech Tesla

Hacker našel přípravu pro využití technologie 5G ve vozech Tesla
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla patří v konektivitě ke špičce mezi automobilkami
  • Data využívá i k učení systémů, zejména Autopilota
  • Hacker v poslední aktualizaci odhalil informaci o připravovaném 5G a hotspotu

Známý Tesla hacker „green“ našel v nejnovější aktualizaci softwaru společnosti Tesla některé náznaky, které ukazují na to, že automobilka připravuje využití 5G modemu a možnosti hotspotu ve svých vozidlech. Píše o tom electrek.co.

Konektivita je vlajková loď Tesly

Právě v otázce konektivity je Tesla na špičce automobilového průmyslu. Umožňuje nejen různé zábavné a užitečné funkce pro zákazníky, ale také využívá připojení ke shromažďování dat z vozového parku a následnému vylepšování funkcí, zejména Autopilota. Například při vydání aktualizace Autopilota v roce 2017 Tesla požádala vlastníky o povolení shromažďovat videa z kamer Autopilota a poté otevřela brány pro sběr dat z něj, která následně firma využila pro funkci Full Self-Driving Beta.

Nyní dostáváme indicie, že Tesla pravděpodobně zvýší kapacitu připojení ve svých vozidlech, a to na základě nových informací, které v nejnovější aktualizaci softwaru 2020.44 našel „green“. Ten má velké zkušenosti s hledáním nevydaných funkcí pomocí špehování v aktualizacích softwaru společnosti Tesla a svá zjištění zveřejnil na Twitteru.


Cypress o svém systému CYW89359 pro automobilový průmysl říká: „Nové kombinované řešení Cypress CYW89359 je prvním řešením v automobilovém průmyslu, které implementuje technologii Real Simultaneous Dual Band (RSDB). Ta umožňuje současný provoz dvou samostatných datových toků s plnou propustností díky integraci dvou kompletních subsystémů Wi-Fi do jednoho čipu. Pokročilý modul pro koexistenci Wi-Fi a Bluetooth v tomto řešení poskytuje optimální výkon pro 2,4 a 5 GHz 802.11ac Wi-Fi a duální mód Bluetooth / Bluetooth Low Energy (BLE) současně.

Green také našel narážky na možné doplnění hotspotů do vozidel Tesla: „Je tam přidáno monitorování šířky pásma a hlavní server Tesla vyžaduje povolení sbírat informace o využívání hotspotu. Opravdu bychom se mohli v blízké budoucnosti dočkat funkce hotspotu?

O hotspotu se mluvilo už léta a vypadá to, že jej Tesla skutečně zrealizuje. Pokud jde o sítě, Tesla již dlouho dodávala všechna vozidla s připojením k internetu (nejprve 3G a později 4G LTE), což je v tomto odvětví často prémiová volba. Nyní bude tedy pravděpodobně zase o něco napřed s technologií 5G, která umožňuje teoreticky mnohem rychlejší přenosy většího množství dat. Zároveň ale vozy Tesla budou připravené na technologie budoucnosti a jejich konektivita bude fungovat třeba i za 10 let, kdy už sítě 3G a 4G budou zastaralé a nepoužívané.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze