Tesly už jezdí úplně samy. Automobilka vypustila betaverzi autonomního řízení

Tesly už jezdí úplně samy. Automobilka vypustila betaverzi autonomního řízení
Fotografie: James Locke, YouTube
  • Tesla vydala betaverzi plně autonomního řízení
  • Dostupná je velmi omezenému počtu uživatelů pouze v USA

Tesla neustále vylepšuje svůj asistent řízení marketingově pojmenovaný jako Autopilot. Nyní se však americká automobilka velmi přiblížila pravé podstatě tohoto slova, když pro úzkou skupinu testerů vydala update Autopilota umožňující plně autonomní jízdu i v ulicích měst. Update je zatím dostupný pouze v USA, kde jsou schopnosti Autopilota výrazně širší než v případě zbytku světa, kde jsou zavedeny restrikce. Ostatně na to, jak v praxi funguje Autopilot v Česku s nejnovějším updatem, se můžete podívat v našem novém článku s podrobným videem.

Betaverze updatu je dostupná zatím jen pro velmi omezený počet uživatelů v devíti amerických státech, kteří okamžitě zaplavili YouTube svými videi z reálného používání. A co nová verze umí? Zjednodušeně řečeno: řídit zcela sama. S aktivní navigací se auto dokáže autonomně bez zásahu řidiče dostat z bodu A do bodu B, a to i ve městě. Odbočuje na křižovatkách, dává přednost chodcům a inteligentně reaguje na svět kolem sebe. Tesla beta-testerům zpřístupnila i speciální animaci ukazující pohled na to, co Autopilot kolem sebe vidí. Zatím stále platí, že při používání funkce je potřeba dávat velký pozor, jelikož jde o betaverzi a je nutné mít také na paměti, že za řízení stále odpovídá řidič, který musí být kdykoliv připraven řízení převzít v situaci, kdy se Autopilot rozhodne špatně.

Vybrali jsme pro vás několik nejzajímavějších videí ukazujících, jak reálně beta verze nyní funguje. Sám Elon Musk potvrdil, že pokud testování dopadne dobře, do konce roku bude funkce zpřístupněna širšímu okruhu uživatelů. Avšak pouze v USA. V Evropě si u Tesel na podobné schopnosti budeme muset ještě počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze