Vodafone spustil ve Škoda Auto privátní 5G síť, která prohloubí automatizaci

Vodafone spustil ve Škoda Auto privátní 5G síť, která prohloubí automatizaci
Fotografie: Vodafone
  • Mobilní privátní standalone 5G síť umožní společnosti Škoda Auto dál digitalizovat výrobu i logistiku
  • Pomocí této technologie budou komunikovat roboti, stroje a senzory při výrobě automobilů

V jednom z největších výrobních závodů v České republice – v automobilce Škoda Auto v Mladé Boleslavi – se rozbíhá první komerční testovací standalone 5G síť. Standalone znamená, že jde o skutečně samostatně fungující 5G síť jak na rádiové části, tak v rámci hlavního systému neboli v jádru sítě (core). Všechny 5G sítě v České republice, které doposud byly uvedeny do komerčního provozu, jsou tzv. non-standalone, tedy jsou hybridem mezi generacemi technologií 4G (LTE) a 5G.

Nejbezpečnější a nejstabilnější způsob bezdrátového připojení

Mobilní privátní síť (MPN – anglicky Mobile Private Network) využívá stejné prvky infrastruktury jako veřejná mobilní síť s tím rozdílem, že svou mobilní privátní síť má firma instalovanou ve své lokalitě a dedikovanou pouze pro sebe. Jedná se tak o nejbezpečnější a nejstabilnější způsob připojení. Svou bezpečností a flexibilitou MPN předčí i připojení přes Wi-Fi.

5G MPN od Vodafonu ve Škoda Auto

Mobilní privátní sítě využijí především firmy, které potřebují bezdrátově připojit zařízení, na kterých je závislý celý výrobní nebo digitalizační proces. Síť je navržena a dále upravována podle individuálních potřeb zákazníka, především se jedná o parametry přenosových rychlostí, latence, spolehlivosti a dostupnosti celého systému.

Parkování vyrobených aut bez zásahu řidiče

Máme požadavky od jednotlivých oddělení na spolehlivou bezdrátovou komunikaci s vysokou dostupností. Mobilní 5G privátní síť nám pomůže například v automatizaci parkování aut. Vyrobená auta přemístíme na odstavné parkoviště bez zásahu řidiče pouze pomocí automaticky řízených vozíků. Mobilní privátní síť plánujeme využít i pro automatické nahrávání softwaru a nastavení vyráběného automobilu,“ říká Martin Polák, odborný koordinátor plánování datových sítí společnosti Škoda Auto.

Mobilní privátní testovací 5G síť pro automobilku postavil Vodafone v rádiové i systémové části na technologiích společnosti Nokia. Dodané řešení bude vždy aktualizované po bezpečnostní i funkční stránce. Technologie je ve vlastnictví společnosti Škoda Auto a je provozována s pomocí Vodafonu a technologického partnera Nokia. Správu MPN bude provádět Škoda IT.

Nasazení 5G technologií probíhá ve veřejné telefonní síti v celé České republice. Vodafone je aktuálně jedničkou na trhu a 5G signálem pokrývá už přes 70 % populace. Firmy mohou 5G mobilní privátní síť nasadit ve své lokalitě a využít ji jako základní stavební kámen na cestě k digitalizaci. Protože právě stupeň digitalizace dnes významně ovlivňuje obchodní úspěch firem a jejich konkurenceschopnost,“ říká Veronika Brázdilová, viceprezidentka pro firemní zákazníky Vodafonu. A dodává: „Velmi si vážíme této strategické spolupráce se Škoda Auto. Je to pro nás důležitý milník, který jen podtrhuje fakt, že jsme lídry v této oblasti na českém trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze