O2 uvedlo ve Velké Británii síť 5G na testovací trase pro autonomní vozidla

1
O2 uvedlo ve Velké Británii síť 5G na testovací trase pro autonomní vozidla
  • Síť nejnovější generace je téma pro spoustu společností
  • O 5G se zajímají nejen operátoři, ale také automobilky
  • 5G bude důležité pro příchod autonomních automobilů, ale také smart cities

Síť páté generace neboli 5G je velké téma. A to i z toho důvodu, že se sítí 5G počítají samotné automobilky, které ji budou potřebovat pro autonomní auta. Ve Velké Británii dle The Telegraph spolupracuje operátor O2 se zkušebním centrem Milbrook, což je testovací trasa pro autonomní auta. Firmy, které zde budou testovat svá autonomní auta, budou moci využívat 5G síť pro odesílání potřebných dat i videí ve vysokém rozlišení.

Nové vysokorychlostní připojení je téma pro spoustu společností. Například Ericsson, Orange a koncern PSA společně spojily síly, aby sítě 5G využívaly automobily. V roce 2020 by ráda měla auta připojena pomocí 5G i automobilka Audi a třeba taková Scania si z jednoho svého auta udělala pomocí 5G dost možná největší automobil na dálkové ovládání.

Nejde však jen o autonomní auta – 5G bude hrát velkou roli i ve světě chytrých měst. 5G tak není tématem jenom pro operátory, ale také pro automobilky a další společnosti, které mají co do činění s automobilovým průmyslem nebo smart cities.