Ericsson, Orange a koncern PSA spojují síly. Cílem je připojení 5G pro automobily

Ericsson, Orange a koncern PSA spojují síly. Cílem je připojení 5G pro automobily
  • V praxi by auta mezi sebou měla komunikovat například o tom, že se blíží vozidlo záchranného sboru
  • Vše by mělo vést k bezpečnějšímu a předvídatelnějšímu provozu
  • Momentálně se projekt nachází ve stádiu testování

Život ubíhá tak rychle, až se může zdát, že technologický obor uhání rychlostí světla. Však to není tak dávno, kdy mobilní svět uchvátil barevný displej, následně „dotykové“ placky, které dnes velká část populace nosí v kapse, a samozřejmě následoval i internet. Taky si připadáte jako na konci světa, když jedete metrem? Ano, internet tam opravdu moc neběží. Zlaté 3G, popřípadě 4G připojení. A co byste řekli na 5G?

Na 5G připojení již pracuje několik společností a nově také Ericsson, Orange a PSA Peugeot Citroën, které společně budou pracovat na vývoji 5G připojení pro automobily. Partnerství se zaměří na komunikaci mezi vozidly (V2V – vehicle to vehicle) a poté i na komunikace s infrastrukturou (V2X – vehicle to infrastructure).

Momentálně se již prototypy testují. V praxi vše může vypadat tak, že například před vámi jedoucí auto bude posílat obrázky do vašeho auta a vy tak „uvidíte“ před něj. Popřípadě vás ostatní auta včas upozorní, že se blíží vozidlo záchranné složky. To vše v reálném čase.

Společnost Ericsson poskytne rádiovou technologii a služby společně s distribuovanou a virtualizovanou řídící vrstvou sítě. Naopak Orange nabídne mobilní síť s daným spektrem v testovací oblasti a palubní připojení a PSA Peugeot Citroën se postará o definování případů k použití v automobilovém průmyslu a uživatelskou zkušenost.

„Technologie 5G budou hrát klíčovou roli v dopravním systému budoucnosti. Ericsson přináší sítě, IT i specifická inovativní řešení pro automobilový průmysl. Spolu s klíčovými hráči jako PSA a Orange budeme schopni zajistit požadovanou úroveň ochrany a bezpečnosti a zároveň přispějeme k rozvoji udržitelné a inteligentní společnosti,“ popsala spolupráci Charlotta Sund, viceprezidentka a ředitelka pro zákaznický průmysl ve společnosti Ericsson.

„Připojené služby internetu věcí jsou klíčovým způsobem, jak zlepšit uživatelskou zkušenost našich zákazníků, kteří dnes požadují bezprecedentní úroveň komfortu a pohodlí, jakož i personalizované služby ve svých vozidlech,“ řekla Carla Gohin, viceprezidentka pro výzkum, inovace a pokročilé technologie ve společnosti PSA Peugeot Citroën.

„Připojená vozidla jsou spolu s domácnostmi, inteligentními městy (Smart Cities), elektronickým zdravotnictvím (eHealth) a průmyslem 4.0 součástí naší strategické vize pro Internet věcí (IoT). Výrobci vozidel očekávají, že budeme poskytovat připojení, která jsou například potřebná pro vzdálené řízení údržby nebo pro udržování aktuálnosti softwaru palubních systémů. V rámci spolupráce se společnostmi Ericsson a PSA Peugeot Citroën jsme spojili naši schopnost řídit vývoj 5G pro inovativní služby s perspektivou dostupnosti 5G do roku 2020,“ uvedla Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, výkonná viceprezidentka pro inovace, marketing a technologie ve společnosti Orange.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze