Studie: jízda na elektrické koloběžce je násobně nebezpečnější než jízda autem

1
Studie: jízda na elektrické koloběžce je násobně nebezpečnější než jízda autem
  • Na 100 tisíc výletů s elektrokoloběžkou prý připadá 20 zraněných lidí
  • K nejvíce zraněním dochází v oblasti hlavy
  • Jedna třetina lidí si ublíží hned při první jízdě

Lidé využívají sdílené koloběžky čím dál tím častěji. Jak často se jim ale stávají úrazy a jakého druhu? Tuto problematiku se snaží rozebrat studie Oddělení veřejného zdraví a dopravy v Austinu ve státě Texas ve spolupráci s Centry pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Tato studie, která proběhla v období od 5. září do 30. listopadu 2018, přináší velice zajímavá fakta o jednom z posledních trendů dnešní doby. Během probíhající studie byly koloběžky ve městě Austin v provozu celkem 182 333 hodin. Najely 891 121 kilometrů při 936 110 vypůjčení. Výzkumný tým vypočítal, že v průběhu tříměsíčního období bylo během 100 tisíc výletů na koloběžce zraněno přibližně 20 osob. Je zajímavé, že když porovnáme tato data s daty z jedné studie o autech, vychází koloběžky mnohem hůře. Studie říká, že 0,7546 osoby je zraněno na 100 tisíc cest vozidly. To však může být poněkud zavádějící, protože studie o autech pracovala s mnohem rozsáhlejším vzorkem dat ve větším časovém úseku.

192 případů zranění z celkových 271 souviselo s elektrickou koloběžkou. Z toho bylo 190 řidičů koloběžky, jeden chodec a jeden cyklista.

počet-podle-věku

Ze 190 zraněných jezdců bylo 55 % mužů. Věk jezdců se pohyboval od 9 do 79 let. Necelá polovina (48 %) byla ve věku 18ؘ–29 let a průměrný věk byl 29 let.

počet-podle-předchozích-jízd

Jak můžeme vidět z grafu, tak 33 % dotázaných jezdců se zranilo při první jízdě na elektrokoloběžce. 38 % uvedlo, že koloběžku použijí i v budoucnu.

dny-v-týdnu

39 % zraněných jezdců bylo zraněno o víkendu. 39 % jezdců bylo zraněno v noci mezi 18:00 a 06:00. 29 % uvedlo, že 12 hodin před nehodou požilo alkohol.

Téměř polovina ze zraněných jezdců měla poranění hlavy a utrpěla více jak jedno zranění, například zlomeniny kostí (84 %), poranění nervů, šlach nebo vazů (45 %), těžké krvácení (5%) či trvalé poškození orgánů (1 %). Pouze jeden ze 190 měl na hlavě přilbu. 33 % zranění se stalo na chodníku.

Rozbitá elektrokoloběžka Lime

Jedná se sice jen o zlomek celkově uskutečněných jízd, ale i tak nám tato studie ukazuje, že firmy jako Lime, Spin a Bird by mohly více zapracovat na úvodním zaškolení a začít ke koloběžkám půjčovat přilbu. Jízda rychlostí 32 kilometrů za hodinu a ve stoje totiž dokáže překvapit kdekoho.

Diskuze ke článku
Honza
"jízda na elektrické koloběžce je násobně nebezpečnější než jízda autem"
Násobně ? Třeba 0,01 krát? To není moc.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze