Sdílené elektrické koloběžky Lime vjíždí do Prahy

2
Sdílené elektrické koloběžky Lime vjíždí do Prahy
  • Služba byla oficiálně spuštěna v sobotu 22. září v rámci akce Den bez aut
  • Ostrý provoz i s funkční aplikací a personálem má začít během příštího týdne
  • Platforma funguje už ve více než 80 městech, v Evropě začínala v Paříži

Na začátku se v centru Prahy v rámci sharingu Lime objeví několik stovek koloběžek. Přes den budou k dispozici v ulicích mimo zakázanou zónu na Praze 1. Kdo si u firmy udělá účet přes mobilní aplikaci, bude moci přes mobil koloběžku odemknout a přepravit se kam potřebuje, podobně jako u sdílených kol.

Provoz oficiálně začal v sobotu během akce Den bez aut, kde si firma domluvila podpis memoranda se zástupci magistrátu. Podpis a vstup na trh přichází de facto ze dne na den, aniž se firma předtím o svém vstupu do města nějak oficiálně vyjádřila. Koloběžky do Prahy navezla jen pár dnů předem, ostrý provoz i s funkční aplikací a personálem má začít od nového týdne. Po Paříži, Berlíně, Frankfurtu, Madridu, Valencii a Curychu tak černo-zeleno-bílé elektrické koloběžky budeme vídat také v Praze.

Na jedno nabití ujede koloběžka Lime přes 30 kilometrů a dojezd včetně dalších informací lze vždy vidět v aplikaci. Maximální rychlost elektrokoloběžky je necelých 25 kilometrů v hodině. Nástupní cena je 25 korun, poté se platí 2 koruny za každou minutu používání. Systémy sdílených elektrických koloběžek fungují tak, že se po městě rozmístí určitý počet strojů, které si pak může půjčit kdokoliv, kdekoliv a kdykoliv. Stačí mít jen staženou mobilní aplikaci Lime, být zaregistrovaný a mít účet propojený s kartou, ze které se vám pak za každou jízdu strhávají peníze. Lime rozeseje svoje koloběžky po městě bez zámků nebo pevných stojanů, do kterých by je bylo třeba zamykat. Například v USA platforma vzbudila podobný rozruch a zájem jako nástup Uberu.

Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
Na Lupě píšou 25 Kč + 2 Kč/minutu, vy 22 + 3, tak kde je pravda? Tedy ne že bych si to za ty nesmyslný peníze (obě varianty) půjčil, jen mě to zajímá :).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze