Stát nabízí dalších 100 milionů na pořízení ekovozidel pro města a obce

2
Stát nabízí dalších 100 milionů na pořízení ekovozidel pro města a obce
  • Dotace na nákup vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi nabízí Ministerstvo životního prostředí
  • Podpora se vztahuje také na výstavbu nových nabíjecích stanic pro elektromobily

Města a obce mají novou šanci výhodně pořídit auta na alternativní pohony. Již potřetí nabízí Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR dotace na vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi. Spolu s ekovozidly podpoří resort nově i dobíjecí stanice a zároveň rozšíří okruh příjemců. Připraveno má celkem 100 milionů korun. Podpora udržitelné dopravy ve veřejném sektoru je jedním z mnoha opatření, kterými resort přispívá ke snižování množství vypouštěných emisí z dopravy. Právě vyhlášená výzva je již třetí v pořadí.

Chceme tak přispět nejen k ochraně klimatu, ale především ke zlepšení kvality ovzduší, kterou zejména ve městech emise z dopravy zásadně ovlivňují. Výsledky dvou předešlých výzev jasně ukazují, že zájem obcí o vozy na alternativní pohon roste. Díky dosud schváleným dotacím ve výši 113 milionů korun přibude na našich silnicích 563 nových ekologických vozidel a téměř tři čtvrtiny z nich jsou elektromobily. Starostové si evidentně uvědomují, že i přes vyšší vstupní náklady jsou pro ně ekologická vozidla přínosem a dlouhodobě i úsporou,“ shrnuje ministr životního prostředí Richard Brabec. Současně dodává, že další tři stovky ekovozidel by mohla přidat nová dotační výzva.

Dotace nabízené rezortem životního prostředí pokryjí městům, obcím a dalším žadatelům jak nákup vozidla a dobíjecí stanice, tak úhradu operativního leasingu. Výše příspěvku je stanovena fixní částkou a pohybuje se podle konkrétního typu pohonu a kategorie vozidla od 20 tisíc až do 1 milionu korun. Vedle vozidel na elektrický pohon a plug-in hybridů s elektromotorem program přispěje i na další dvě alternativy – plně hybridní pohon s elektromotorem a CNG s alespoň jednou pohonnou jednotkou na zemní plyn. Dotace nabízené rezortem životního prostředí pokryjí městům, obcím a dalším žadatelům jak nákup vozidla a dobíjecí stanice, tak úhradu operativního leasingu.

Výše maximální dotace v korunách pro jednotlivé typy vozidel

Typ vozidla CNG Elektromobil Plug-in hybrid Hybrid
osobní 50 000 250 000 200 000 50 000
nákladní do 3,5 tuny 100 000 500 000 200 000 -
malá užitková - 200 000 - -
motorky do 45 km/h - 20 000 - -
motorky nad 45 km/h - 50 000 - -
užitkový do 7,5 tuny 150 000 1 000 000 - -
Diskuze ke článku
Martin iOn
Jak se prosím vypočítává výše max. dotace u MŽP? Je to obdobné jako u MD?
Děkuji za odpověď
občan
zase další zlodějna ekologických magorů

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze