Společnost Lilium úspěšně otestovala prototyp elektrického vzdušného taxi

Společnost Lilium úspěšně otestovala prototyp elektrického vzdušného taxi
  • Stroj uveze až 5 pasažérů a dokáže propojovat celé regiony
  • Společnost chce provozovat přepravní službu v prvních městech do roku 2025

Mnichovská společnost Lilium je autorem konceptu vzdušného taxi pro pět osob. Ten má za sebou několik úspěšných vzletových testů, kdy poslední z nich dokonce obsahoval rozsáhlé testování na zemi, z níž letoun vzlétl a následně na ni i úspěšně přistál.

Prototyp byl vyvíjen dva roky. Pohání jej 36 elektrických tryskových motorů, které mu dovolují vertikální vzlet i přistání. Kromě toho umožňují letounu dosáhnout i pozoruhodných výsledků během horizontálního letu či kolmého stoupání.

Elektrické létající taxi společnosti Lilium

Jak informuje web techcrunch.com, sám zakladatel společnosti Daniel Wiegand označil úspěšný testovací let za velký krok v cestě za úspěšnou městskou mobilitou odehrávající se ve vzduchu. Úspěšný test je pro celý tým potřebnou validací pro nadcházející práci na projektu. Sama společnost Lilium sama sebe nevidí jako konstruktéra letounů, ale spíše jako poskytovatele služeb podobných Uberu, které se budou odehrávat ve vzduchu. Jejím cílem je finančně nenáročná a rychlejší městská doprava, která bude šetrnější k životnímu prostředí, což je skutečně ambiciózní plán.

I proto je pro společnost důležité, že se jí povedlo zkonstruovat letoun o kapacitě pěti pasažérů, který je schopen vyvinout rychlost až 300 km/h a jeho doletová vzdálenost se pohybuje okolo 300 kilometrů. Lilium tvrdí, že je letoun schopen dosáhnout daleko větších vzdáleností než konkurenti, což je dáno i konstrukcí letadla s pevnými křídly, která mu pomáhají šetřit energii během stoupání. Letadlo k němu potřebuje méně než 10 % jeho maximálního výkonu 2 tisíc koňských sil.

Tato účinnost, díky které je spotřeba srovnatelná s elektromobilem zdolávajícím stejnou vzdálenost, znamená, že letadlo není schopné spojovat pouze předměstské čtvrti s centry měst, letišti a vlakovými stanicemi, ale poskytuje dostupné vysokorychlostní spojení mezi regiony,“ vychvalují svůj prototyp zástupci společnosti Lilium. Plánem je spustit přepravní službu v různých městech světa do roku 2025. Zkušební provoz by měl začít dříve v několika prozatím blíže nespecifikovaných lokalitách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze