Siemens dodá 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic pro společnost E.ON

6
Siemens dodá 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic pro společnost E.ON
Fotografie: Siemens
  • Prvních šedesát kusů bude nainstalováno do dvou let
  • Dobití z 0 na 80 % potrvá např. u modelu e-Golf jen 34 minut

Společnost Siemens Smart Infrastructure zvítězila ve veřejném výběrovém řízení a dodá 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic o výkonu 50 kW pro páteřní dobíjecí síť společnosti E.ON. Tyto stanice pak budou tvořit největší část v rámci tohoto projektu a budou vybudovány v rámci „Operačního programu Doprava“.

Rozsah výstupního napětí na DC konektorech bude 30 až 920 V

Šedesát 50kW dobíjecích stanic Siemens bude nainstalováno do konce roku 2022. Postupem času se však bude jednat o 125 dobíjecích stanic do 50 oblastí po celé České republice. Instalace přispěje ke zlepšení a zkvalitnění infrastruktury dobíjecích stanic a zvýší hustotu této sítě. Svým rozsahem se jedná o největší tuzemskou dodávku dobíječek Siemens v rámci jednoho projektu. Vysoce výkonná dobíjecí stanice CPC (Compact Power Charger) s 50 kW pro nabíjení automobilů s elektrickým nebo hybridním pohonem nabízí široký rozsah výstupního napětí na DC konektorech – 30 až 920 V.

Díky tomu dokáže efektivně dobíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie. Dobíjecí stanice je současně kompatibilní s backendovým systémem společnosti E.ON, který bude sloužit ke vzdálenému ovládání dobíjecích stanic (start, stop, restart, konfigurace parametrů), pro správu koncových zákazníků, správu lokalit a správu pro fakturaci registrovaných i neregistrovaných zákazníků. Taková stanice umožňuje dobití z 0 na 80 % za pouhých 34 minut pomocí konektoru CCS 2 50 kW (pokud se jedná například o vůz Volkswagen e-Golf (2017).

K celé věci se vyjádřil i Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure. „Siemens ve výběrovém řízení splnil náročné technické požadavky zadavatele a prokázal cenovou konkurenceschopnost. Oceňuji, že se tuzemská dobíjecí infrastruktura rozroste o další vysoce výkonné dobíjecí stanice – počty elektromobilů neustále rostou a dobíjecí síť nemůže zůstat pozadu.“

Diskuze ke článku
Ondřej Kvinta
Ondřej Kvinta
Proč udáváte "vysoce výkonných" je to jen kvůli reklamě? Jde o klasické 50 kW nabíječky, které jsou maximálně středně výkonné nebo mezi DC jde spíše o dolní okraj.
Martin Klíma
Martin Klíma
Naposledy upraveno: 20. 8. 2020 08:51
Pane Tomíšku, toto není naše tisková zpráva. Jedná se o tiskovou zprávu společnosti Siemens, pro mě je označení vysoce výkonné také úsměvné, ale příště lépe čtěte zdroj, pak je váš komentář velmi zavádějící. Díky
Frantisek Pukys
Frantisek Pukys
kolik bude za 1 kW?
Nepisi?
Jo bude to drahé a s přibývajícími eletroauty dražší a dražší a hlavně pro všechny občany i důchodce. Výrobci proudu se jen třesou.
Honza Čermák
Honza Čermák
Super, už se těším! Ano pojem vysoce výkonná dobíjecí stanice s 50kW je nešťastný, ale např. pro dobíjení CityGo to bohadě stačí. A navíc časté nabíjení velmi vysokými výkony škodí dlouhodobé životnosti baterie u větších EV, takže ve výsledku bude 50kW pro EV s větší baterií prospěšné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze