PRE v Praze do dvou let vybuduje přes 400 nabíjecích stanic pro elektromobily

PRE v Praze do dvou let vybuduje přes 400 nabíjecích stanic pro elektromobily
Fotografie: fdrive.cz
  • Celkem vyroste 441 nabíječek pro elektromobily s výkonem 22 kW
  • Téměř 100 nabíječek bude umístěno v lampách veřejného osvětlení
  • V Praze prudce roste počet elektromobilů a poptávka po nabíjecích stanicích

V České republice a zejména v Praze výrazně rostou prodeje elektromobilů i plug-in hybridů. V roce 2019 zde bylo registrováno 2 347 elektromobilů a vzhledem k rekordním prodejům aut s tímto typem pohonu lze letos očekávat další výrazné navýšení jejich počtu. I když primárním způsobem nabíjení elektromobilu a plug-in hybridu zůstává domácnost, nebo naopak zaměstnání, roste současně s počtem elektromobilů i poptávka po veřejných nabíjecích stanicích. Významný exponenciální růst elektromobilů v Praze se navíc předpokládá i v následujících letech. I z tohoto důvodu se Rada hlavního města rozhodla na konci roku 2019 pověřit OICT přípravou Generelu rozvoje dobíjecí infrastruktury v české metropoli a koordinací budování nabíjecích stanic.

Součástí strategie bude i otázka veřejných dobíjecích bodů pro elektromobily, kterých má v současnosti Praha 260 a již v příštím roce očekáváme poptávku po více než 440 veřejných dobíjecích bodech,“ uvedl Michal Fišer, generální ředitel městské společnosti OICT, která má v Praze na starosti rozvoj a testování inteligentních řešení a technologií.

PRE již po Praze provozuje několik tzv. chytrých lamp SMIGHT, které umožňují i nabití elektromobilu

Do konce příštího roku přes 100 stanic

Už nyní Pražská energetika (PRE) buduje takzvanou Metropolitní síť I, do které spadá 112 nabíjecích stanic s výkonem 22 kW. Šestnáct z nich bude vybudováno jako součást právě stavěných nových lamp pouličního osvětlení v pražských Vinohradech. Ty mají v současné době u své základny poměrně velký černý box, do kterého zbývá ještě osadit samotnou technologii nabíjecí stanice. Tímto způsobem lze elegantně vyřešit nabíjení elektromobilů těch, kteří nedisponují garáží a parkují na ulici. Ve výběrovém řízení na dodávku technologie v rámci Metropolitní sítě I zvítězila společnost PREměření a.s. Celá Metropolitní síť I bude hotova do konce roku 2021.

Chystá se projekt Metropolitní síť II

Mnohem větším projektem je ale již schválená Metropolitní síť II, kterou PRE vybuduje do konce roku 2022 a bude zahrnovat dalších 329 nabíjecích stanic, a to opět typu AC, tedy pomalých stanic s nabíjením střídavým proudem a výkonem 22 kW. 82 z nich pak bude opět součástí lamp veřejného pouličního osvětlení, jak nám potvrdil Vojtěch Fried, manažer týmu PREmobilita v rámci PRE. Rada hlavního města Prahy nyní schválila Memorandum o spolupráci při umístění dobíjecích stanic na lampách veřejného osvětlení se společností Pražská energetika, a.s. Hlavní město Praha poskytne pro účely tohoto projektu mezi léty 2021 a 2022 prostor pro umístění celkem 82 lamp, které tvoří součást systému veřejného osvětlení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze