Šéf Fordu se vysmívá rozhodnutí GM odstranit z vozů Android Auto a Apple CarPlay

Šéf Fordu se vysmívá rozhodnutí GM odstranit z vozů Android Auto a Apple CarPlay
Fotografie: Ondřej Hunčovský, fDrive.cz
  • Argumentuje přesným opakem toho, co uváděl zástupce General Motors
  • Android Auto i Apple CarPlay jsou podle šéfa Fordu nejlepší ve spojení s infotainmentem SYNC 4A

Oblíbená forma „prodloužené ruky“ moderních smartphonů u automobilů v podobě Apple CarPlay a Android Auto je vyhledávanou možností, jak „nachytřit“ i levnější vůz bez pokročilých funkcí. Příkladem budiž nákup automobilu bez integrované navigace, které lze jednoduchým propojením telefonu s infotainmentem vybavit povedenou navigací typu Google Mapy či Waze. Neméně důležitá je však tato možnost i pro majitele dražších vozů. Velmi často totiž právě integrovaná navigace není tak uživatelsky přívětivá či spolehlivá nebo jednoduše nenabízí komunitní prvek jako například Waze. Další oblastí je pak možnost jednoduše streamovat hudbu z aplikací, jako je Spotify či Tidal, využívat mobilní chytré hlasové asistenty či být i během jízdy upozorněn na důležitou notifikaci.


I proto na sebe upoutalo nedávné rozhodnutí General Motors u nových elektromobilů již Android Auto a Apple CarPlay nepodporovat (s úsměvným odůvodněním, že tak budou řidiči méně rozptylování a jízda bude bezpečnější) značnou pozornost a na internetu (i mimo něj) se takřka okamžitě objevila ostrá kritika. Dodejme, že ze stávajících vozidel značky GM Apple CarPlay ani Android Auto nezmizí, na trh právě uváděný elektromobil Chevrolet Blazer EV (a následující vozidla) jej však již nabízet nebude. Namísto toho se mohou majitelé „těšit“ na proprietární řešení Ultifi, jež má nabídnout plně integrované Google Mapy, Spotify či Audible. Mnoho funkcí však bude zpoplatněno na rozdíl od bezplatného Android Auto a Apple CarPlay.

Nyní dal najevo, co si o tomto kroku myslí, i CEO Fordu, který ve svém příspěvku na sociální síti X neskrývaně naráží na GM. Specificky v něm uvádí, že zákazníci Fordu milují Apple CarPlay a Android Auto, neboť jim umožňuje se soustředit na řízení a Ford úzce spolupracuje s Googlem i Applem, aby svým zákazníkům mohl poskytnout co nejlepší zážitek. Svůj příspěvek rovněž okořenil o prohlášení, že podle něj nabízí (Ford) nejlepší zážitek (na trhu) s infotainmentem SYNC 4A.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze