Samořidicí vozy Cruise si dávají pauzu po bizarní nehodě se zraněním

2
Samořidicí vozy Cruise si dávají pauzu po bizarní nehodě se zraněním
Fotografie: Cruise
  • Zkušební provoz autonomních vozidel Cruise provázejí bizarní nehody
  • Po té poslední byl celý program dokonce dočasně přerušen
  • Co všechno ještě samořídicí auta neumějí?

Ostře sledovaný zkušební provoz autonomních taxíků Cruise v San Francisku, Phoenixu a Austinu sice probíhá z drtivé většiny bez problémů a má na kontě statisíce úspěšných kilometrů, jenže čas od času vyústí v situaci, jakou si těžko někdo dovedl předtím představit. Náhle se zastavivší vozidla kvůli mlze, která ucpala ulici a způsobila kolonu, vůz, který nereagoval na výstražné pásky kolem elektrických drátů spadlých po bouři a zamotal se do nich, a další. Vůbec nejoriginálnější je ale příběh, kdy policie zastavila prázdné autonomní taxi a ono jim prostě odjelo, protože mu chyběl program pro danou situaci.


I když občas skřípaly plechy, tak šlo vesměs o veselé historky. Až do tohoto týdne, kdy tekla krev. Autonomní vůz nehodu původně nezpůsobil, ale nešťastně se do ní připletl a zhoršil její následky, opět kvůli chybějícím algoritmům. Vozidlo s lidským řidičem ve vedlejším pruhu totiž srazilo chodce jdoucího na červenou a odhodilo jej přímo pod kola přijíždějícího Cruise. Ten sice okamžitě zastavil, avšak kontaktu s chodcem se nevyhnul a následně podle svých elektronických instrukcí po nehodě pomalu zajel k chodníku. Bohužel přitom dále vláčel zaklíněného těžce zraněného člověka a zřejmě mu přivodil další traumata. Lidský řidič prvního auta navíc utekl. Společnost zareagovala na sociálních sítích způsobem, který byl přijat negativně a vnímán jako snaha se za každou cenu vyvinit.


Následně však Cruise proaktivně informoval kalifornské úřady, které mu okamžitě pozastavily platnost licence do vyšetření nehody. Společnost sama následně dobrovolně přerušila provoz služby i v dalších dvou státech, tedy v Arizoně a Texasu. To sice rozvášněné kritiky trochu uklidnilo, avšak přesto celá událost vyvolala vlnu vášní proti autonomním vozidlům a v Los Angeles, kde Cruise nepůsobí (zato konkureční Waymo ano), dokonce veřejně činné osobnosti volají po jejich úplném zákazu. Celou causu budeme dále sledovat.

Diskuze ke článku
Mario Kovačič
Mario Kovačič
Naposledy upraveno: 29. 10. 2023 11:56
Toto je krásna ukážka prečo bude Tesla pravdepodobne prvá ktorá prinesie autonómne riadenie. Na ceste sa môže stať milión rôznych neštandardných situácii. A je proste nemožné naprogramovať auto na všetky. Preto to bude musieť robiť umelá inteligencia ktorá zvládne vyhodnotiť situáciu a zareaguje správne. A na tréning umelej inteligencie treba dáta obrovské množstvo dát. Plus testerov ktorý vyhodnocujú správnosť rozhodnutí. A Tesla má oboje. Ešte ako bonus testery sú samotný vodiči takže im nemusia platiť ani cent. Je len otázka času kedy FSD dospeje do štádia že to bude naozaj FSD. Potom ešte len začne byť veselo. Každý bude chcieť auto ktoré ho odvezie samé alebo bude jazdiť ako taxi a zarábať.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze