Rychlonabíjecí stanice ČEZ loni obsloužily téměř 36 tisíc zákazníků

2
Rychlonabíjecí stanice ČEZ loni obsloužily téměř 36 tisíc zákazníků
  • Nejoblíbenější je nabíječka v Karlíně
  • ČEZ loni do baterií elektromobilů dodal přes dobíjecí stojany 487 322 kWh elektřiny

Pokud cestujete s elektromobilem dál a přijde na nabíjení, je ta nejlepší možnost rychlonabíjecí stanice, v případě Tesly potom Supercharger. Skupina ČEZ nám dodala výsledky z jejích stanic a jde o velmi zajímavá data. Veřejné rychlodobíjecí stanice ČEZ loni dodaly téměř půl milionu kWh elektřiny a obsloužily téměř 36 tisíc zákazníků. Trend elektromobility je znát i na růstu odběru. Objem elektřiny spotřebované na veřejných rychlodobíjecích stanicích Skupiny ČEZ loni meziročně vzrostl téměř čtyřnásobně.

Volvo S90 hybrid

Nejvytíženější byly samozřejmě stanice v Praze a Brně. Síť stanic v České republice dodala loni do baterií elektromobilů celkem 487 322 kWh elektřiny. Zatím nejvýkonnější stanice mají výkon 50 kW, což znamená dobití 80 % kapacity baterií za cca 20 až 30 minut. Nejvytíženějšími stanicemi se může chlubit pražský Karlín (Corso Court Karlín s odběrem 52 171 kWh) a Brumlovka (40 584 kWh). Na třetím místě je Černovická v Brně (37 868 kWh).

ČEZ má nyní v ČR 41 rychlodobíjecích stanic a k dispozici je i 53 stanic s nižším výkonem 22 kW. Nově pro elektromobilisty nabízí ČEZ také produkt Elektřina pro dobíjení, který snižuje náklady na provoz elektromobilů a garantuje pro zákazníkovu domácnost odběr zelené elektřiny.

V České republice je v současnosti registrováno více než 1 500 elektromobilů. Jen loni se nově registrovalo 400 vozů na elektrický pohon. Za letošní leden přibylo dalších 25 elektromobilů. Čísla jsou pak samozřejmě vyšší v oblasti hybridů a plug-in hybridů. Největší bariérou je cena, která ale postupně s konkurencí padá. Velkou výhodou je naopak bezplatný vjezd do center měst i parkovacích zón nebo možnost jízdy v pruzích pro MHD.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Minimax
U nás je registrováno 1500 elektroaut..? Teda to je darda. To je tak počet aut na jednom sídlišti :-)
Carlos
byl by odkaz nebo zdroj kde je info že mohou elektromobily jezdit v pruzích pro autobusy ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze