Revoluční software v podání Tesly Model S Plaid

Revoluční software v podání Tesly Model S Plaid
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla Model S Plaid přináší nejen vyšší výkon, ale i nový infotainment
  • Software je úplně nový a vyniká možnostmi individualizace
  • Zároveň je použit velmi výkonný procesor, který zajišťuje rychlou odezvu

Koncem minulého týdne Tesla v rámci svého „Plaid eventu“ představila světu horkou novinku v podobě Modelu S Plaid. S ním opět posunula hranice o kus dál, a to především po stránce výkonu – vůz by měl uhánět maximální rychlostí 320 km/h, disponovat výkonem 1 020 koní a zároveň by se mělo jednat o první sériově vyráběné auto se zrychlením z nuly na 60 mil/h (0 až 96 km/h) pod 2 vteřiny. Závod na čtvrt míle zvládne za 9,23 vteřiny. K tomu všemu autu dopomáhá kompletně přepracovaná pohonná jednotka hned se třemi elektromotory (jeden na přední nápravě a dva na zadní) s možností vektorování točivého momentu, které díky karbonem „obaleným“ rotorům zvládnou vyvinout nevídaných 20 000 otáček za minutu. Tesla se tak opět obejde bez použití převodovky. Nicméně velké změny se odehrály i po softwarové stránce, respektive v uživatelském rozhraní.

Nadstandardní možnosti individualizace

O uniklých záběrech nového softwaru Tesly jsme psali už dříve, nicméně, nyní se odhalila jeho definitivní podoba a nutno uznat, že infotainment prošel opravdu velkými změnami. Grafické pojetí se nyní více podobá Modelům 3 a Y (které mají rovněž středovou konzolu orientovanou horizontálně) s tím, že u Plaidu je design infotainmentu přeci jen ještě o něco čistší a celkově modernější. Přesto největší změnou jsou bezpochyby téměř neomezené možnosti individualizace, kdy si uživatel může volně rozbalovat jednotlivá okna s danými funkcemi nebo je vzájemně prohazovat. Díky tomu je možné například přehodit mapu navigace do levé části k řidiči s tím, že spolujezdec si může mezitím volně procházet menu auta nebo třeba zásobovat novou audio aparaturu o 22 reproduktorech (s výkonem 920 W) skrze alba ve Spotify. Zároveň nechybí možnost nastavení oblíbených zkratek k funkcím, které daný uživatel používá nejčastěji. To vše na zcela novém 17" velké displeji o rozlišení 2 200 × 1 300 pixelů.

Zároveň musíme podotknout, že systém je mimořádně rychlý, Tesla tak nechala definitivně zapomenout na doby, kdy hardware centrálního displeje označovaný jako MCU (Media Control Unit) zkrátka nestíhal dostatečně rychle obsloužit funkce infotainmentu. Přes takzvané MCU2, běžící na rychlejším čipu od Intelu (kterým Tesla v roce 2018 nahradila původní MCU s poněkud archaickým čipem od NVIDIe), se nyní s Modely Plaid dopracovala k multimediálnímu zařízení, které by mohl závidět nejeden vášnivý hráč počítačových her.

Technické parametry Tesla Model S Plaid

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 5 021 × 2 037 × 1 431 mm, 2 265 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon750 kW, 1 020 koní, točivý moment: 1 420 Nm
Baterie100 kWh (95 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 18,7 kWh / 100 km, dojezd: 600 km
Cena od3 465 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze