Revoluční inovace? Google vyvíjí funkci, která přemění telefon v palubní kameru

Revoluční inovace? Google vyvíjí funkci, která přemění telefon v palubní kameru
Fotografie: Petr Vojtěch, fDrive.cz
  • Aplikace Google Dashcam doposud nebyla oficiálně zveřejněna
  • Umožňuje videozáznam i s vypnutým displejem či během natáčení používat jiné aplikace

Palubní kamery se staly trendem, který vídáme v četných formách a podobách za skly nejrůznějších automobilů. Někdo sáhne po základní palubní kameře, kterou nalepí za čelní sklo a mnohdy se ani neobtěžuje schovat kabel pod „tapecírunk“, jiní sáhnou po řešení obsahujícím kombinaci čelní i zadní kamery či dokonce senzoru zabírajícího interiér, například od Nextbase. V každém případě je investice do kvalitní palubní kamery otázkou několika vyšších jednotek tisíců korun. O to zajímavěji vypadá řešení, s nímž přišel Google.

Místo palubní kamery si vystačíte s telefonem

Nová funkcionalita, na kterou jako první upozornil 9to5google.com, je ukázkou toho, jakými dalšími způsoby lze smartphone využít. Zřejmě vás již napadlo, že v tomto případě se jedná o použití telefonu jako nahrávacího zařízení, tedy palubní kamerky. Redaktoři 9to5google.com mohli vyzkoušet doposud oficiálně nezveřejněnou funkci v reálném provozu a nabídnout ochutnávku toho, co nás čeká.

V prvé řadě je nutné zmínit, že z APK souboru, který se 9to5google.compodařilo dostat do rukou, je zřejmé, že funkce by měla být dostupná (alespoň na začátku) pouze u zařízení Pixel. To není úplně překvapivé, neboť tomu tak bylo i u některých jiných funkcí v minulosti a následně se rozšířily na ostatní smartphony s Androidem. Kromě Pixelu je pak pochopitelně potřeba i držák, který telefon zafixuje nad úrovní palubní desky. Redaktoři rovněž upozorňují na nápad si pořídit držák telefonu s bezdrátovým nabíjením, neboť se při něm generuje kvůli ztrátám více tepla (a to nesvědčí baterii), rovněž by nemusel stačit přísun bezdrátově dodávané energie dostatečně nabíjet telefon vytěžovaný aplikací Dashcam, respektive nepřetržitým natáčením videa a případně i rozsvíceným displejem. Mnohem lépe poslouží nabíjení skrze kabel, třeba v kombinaci s adaptérem do zapalovače o vyšším výkonu.

Spuštění aplikace Dashcam pak může probíhat automaticky, tedy ve chvíli, kdy se telefon skrze Bluetooth propojí s automobilem, případně manuálně. V čem se Dashcam liší od standardního natáčení videa skrze fotoaplikaci, je možnost natáčet a zároveň používat jiné aplikace, případně natáčet a vypnout obrazovku, čímž se šetří energie a sníží se teplota smartphonu. Defaultně je pak natáčení nastaveno na primární (zadní) kameru, možné je ale přepnout i na čelní kamerku. Co vyloženě zamrzí, je chybějící možnost záznamu na ultraširokoúhlý objektiv, znovu je však potřeba upozornit, že se jedná o doposud oficiálně nepublikovanou funkcionalitu, která může být s příchodem pozměněna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze