Prefabrikované Superchargery rostou jako houby po dešti. Mohou změnit trh

Prefabrikované Superchargery rostou jako houby po dešti. Mohou změnit trh
Fotografie: Tesla
  • Zdánlivě banální nápad se v praxi osvědčuje
  • Zrychlil, zjednodušil a zlevnil náhradu starších Superchargerů i instalaci nových
  • Náskok Tesly v budování vlastní nabíjecí sítě se může dále zvýšit

Že má Tesla největší proprietární síť nabíječek na světě, ví každý, kdo se v elektromobilitě aspoň elementárně orientuje. Tento stav se v dohledné době zřejmě nezmění, i kdyby se někdo chystal k podobnému kroku. Ukázalo se totiž, že nápad s prefabrikovanými nabíjecími stanicemi, kdy jsou nabíjecí stojany zamontovány do nosné betonové desky už v továrně a na místo dorazí celý prefabrikát na kamionu, funguje na výbornou. Razantně totiž zkrátil čas, nutný ke konečné instalaci (která tak vyjde levněji) a snížil i logistickou náročnost. Stačí kamion, jeřáb, několik elektrikářů, pak začistit a do druhého dne je zpravidla hotovo. Tesle to umožňuje rozšiřovat, posilovat a vylepšovat nabíjecí síť s nebývalou operativností.

Jedna z prvních instalací se odehrála v Beaveru v americkém státě Utah. Na dálničním odpočívadle původně byly jen čtyři Superchagery V2 s maximálním výkonem po 150 kW. A navíc byl poměrně často některý z nich mimo provoz. A protože Tesly na amerických dálnicích rychle přibývají, tvořily se zde, u důležité dálnice I 15, protínající celý západ Spojených států od kanadských k mexickým hranicím, čím dál častěji fronty. Řidič Tesly se totiž ještě pořád nemůže jen tam sebrat a jet k dalšímu nejbližšímu Superchargeru, ten totiž může být i několik set kilometrů daleko. Jednoho dne však přijely kamiony a za několik dní tu stálo rovnou 32 Superchargerů V3 s výkonem po 250 kW. Ten umí využít Tesly Model 3 a Model Y. Zdali je uprostřed polopouště k dispozici adekvátně silný elektrický zdroj, Tesla neupřesnila. Avšak místa pro čím dál větší houfy přijíždějících Tesel bude zase nějakou dobu dost.

Tesla provozuje aktuálně více než 2 000 nabíjecích stanic v Evropě, na Blízkém Východě, v Asii, Austrálii a severní i střední Americe, počet stojanů už přesáhl 20 000 a dále rychle stoupá. Teslu si u exkluzivních nabíječek dobijete mj. i na Islandu, v Portoriku, v Izraeli, Jordánsku, v Tasmánii, Novém Zélandu, Havaji či Taiwanu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze