Pražští uživatelé koloběžek touží po cyklostezkách. V průměru jim je 31 let

Pražští uživatelé koloběžek touží po cyklostezkách. V průměru jim je 31 let
  • Koloběžky se nejčastěji využívají k dojíždění do práce či do školy
  • Většina uživatelů preferuje jízdu po cyklostezce či v pruhu pro cyklisty

Z anonymního průzkumu, kterého se zúčastnily desetitisíce pražských uživatelů služby Lime, vyplynula především silná potřeba kvalitní infrastruktury pro bezpečný a ekologický pohyb po městě. Takřka 80 % uživatelů by jednoznačně preferovalo jízdu po cyklostezce nebo pruhem pro cyklisty, kdyby byl k dispozici. S rozvinutou infrastrukturou pro cyklisty by se uživatelé koloběžek cítili o mnoho bezpečněji a mohli by se po městě snáze přesouvat.

Lime Gen 3

S rozvojem cyklostezek by chtěl Lime v Praze pomoci. „Cyklostezky a pruhy pro cyklisty jsou pro rozvoj ekologické přepravy po městě klíčové. Chceme spolupracovat s městem a se zodpovědnými institucemi a podílet se na rozvoji infrastruktury v Praze, a to třeba sdílením anonymizovaných dat o pohybu uživatelů koloběžek, případně sdílením našich zkušeností z ostatních světových či evropských metropolí,“ komentuje cíle Limu v Praze provozní manažer společnosti Ondřej Široký.

Z průzkumu Limu mezi pražskými uživateli rovněž vyplynulo, že koloběžky slouží jako prostředek rychlé, pohodlné, bezpečné a ekologické přepravy po městě pro širokou část populace. Průměrný věk jezdců na koloběžkách Lime v Praze je 31 let a celá čtvrtina jezdců je starších 36 let. Koloběžky Lime jsou široce využívány lidmi napříč věkovými, ale i příjmovými skupinami. Takřka polovina jezdců (45 %) žije v domácnosti s příjmem nižším než 500 000 korun ročně, tedy pod 42 000 korun měsíčně. Co se týče konkrétního využití koloběžek, uživatelé je nejčastěji použili k jízdě do práce či do školy (37 %) nebo k dopravě na nejbližší zastávku MHD (23,9 %). Takřka 40 % uživatelů využívá koloběžky k bezemisní přepravě opakovaně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze