Koloběžky Lime pokořily hranici 50 milionů jízd. Daří se jim také v Česku

Koloběžky Lime pokořily hranici 50 milionů jízd. Daří se jim také v Česku
  • Do městských ovzduší se dostalo o několik tisíc tun emisí CO2 méně
  • Lidé na elektrických koloběžkách Lime po Praze najezdili statisíce kilometrů

Elektrické koloběžky Lime po necelých dvou letech pokořily zásadní milník a na kontě mají přes 50 milionů jízd. Služba aktuálně funguje ve více než 100 městech napříč 20 zeměmi světa a pěti kontinenty. Lime ulehčuje mnohdy komplikované dopravě ve městě – v průměru jeden ze tří jezdců si jízdu na koloběžce zvolí místo jízdy autem. Kola a koloběžky Lime přinášejí pro města zásadní úlevu. Uživatelé, kteří po nich sáhli raději než po autě, už ušetřili více než 24 milionů kilometrů, které by jinak ujeli autem. Do městských ovzduší se dostalo o 6 220 tun emisí CO2 méně a ušetřeno bylo rovněž přes 2,6 milionu litrů paliva. Jedná se o úsporu, která je ekvivalentem toho, kdyby bylo ze silnic na celý rok odstraněno 1 320 vozidel.

Lime elektrokoloběžky

Po Praze rozmístila společnost Lime své první koloběžky 28. září 2018 a obyvatelé i návštěvníci Prahy si je okamžitě oblíbili coby pohodlný prostředek, jak se ekologicky a bez námahy pohybovat po městě. Jen do konce roku 2018 využilo v Praze koloběžky více než 49 tisíc uživatelů, kteří měli v součtu na kontě přes 185 tisíc jízd. Nyní již lidé na elektrických koloběžkách Lime po Praze najezdili přes 650 tisíc kilometrů.

Lime by chtěl v Praze pomoci rovněž s rozvojem infrastruktury pro cyklisty. „Cyklostezky a pruhy pro cyklisty jsou pro rozvoj ekologické přepravy po městě klíčové. Proto spolupracujeme s městem a se zodpovědnými institucemi, abychom se na rozvoji infrastruktury v Praze podíleli, a to třeba sdílením anonymizovaných dat o pohybu uživatelů koloběžek nebo předáváním našich zkušeností z ostatních světových či evropských metropolí,“ komentuje šéf Limu v ČR Ondřej Široký cíle společnosti v Praze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze