Polestar 3 se blíží sériové výrobě, prošel extrémními testy v okolí Abú Dhabí

Polestar 3 se blíží sériové výrobě, prošel extrémními testy v okolí Abú Dhabí
Fotografie: Polestar
  • Vůz nabídne výkon až 517 koní a 910 Nm
  • Polestar 3 na plně nabitou baterii ujede až 610 km

Švédská automobilka spadající pod Volvo v tiskové zprávě oznámila, že právě dokončila náročná testování Polestaru 3 v extrémních teplotách. Značka pro testování Polestaru 3 zvolila spalující pouště a vlhká města Spojených arabských emirátů.


Jezdíme tam, protože žádná simulace nemůže napodobit testování v reálném světě. Můžete uběhnout maraton na běžeckém pásu, ale v reálném životě je to něco úplně jiného,“ řekl Clément Heinen z Polestaru. V poušti Al Ain ve Spojených arabských emirátech může teplota dosahovat až 50 °C. Pro každou automobilku je to jedno z nejextrémnějších testovacích prostředí, které lze navštívit. Nejde však jen o extrémní vedra, města ve Spojených arabských emirátech mohou nabídnout i mimořádnou vlhkost – například v Dubaji může za horkého dne dosáhnout až 90 %.

Testování v reálných podmínkách je přitom naprosto klíčové pro úspěch vozu. Zkoušky automobilu v kontrolovaném prostředí, jako je tunel se simulovaným sluncem, vám mohou říct jen to, jak by se vůz mohl chovat v reálném světě, nikoliv to, jak se doopravdy chovat bude.

Polestar 3

Při testech ve Spojených arabských emirátech se podle slov automobilky několikrát najelo 300 km v teplotách dosahujících až 50 °C, přičemž vůz objížděl některé z nejodlehlejších částí pouště, aby se otestovaly i ty nejextrémnější scénáře. „Pokud zkombinujete okolní teplo a vlhkost, nabíjení stejnosměrným proudem a několik dynamických jízdních situací, máte v podstatě největší zátěž pro jakýkoli klimatizační systém,“ dodal Clément Heinen. Vozy ale samozřejmě prochází testy na různých koutech naší planety, Polestar 3 byl proto podroben i teplotám pod bodem mrazu v severním Švédsku.

Polestar 3

Při chlazení kabiny se přidává i problém s chlazením baterie. Celý chladicí systém musí udržovat správnou teplotu akumulátoru i samotné kabiny. Trávíme týdny a měsíce debatami o strategiích, které nejlépe zajistí účinnost vozu, pohodlí v kabině a dostatečné chlazení baterie,“ uzavírá Clément Heinen.

Co Polestar 3 nabídne?

Vozidlo bude postaveno na stejné podvozkové platformě jako nové Volvo XC90. Hnací ústrojí auta spojuje dva kapalinou chlazené vysoce výkonné elektromotory s až 517 koňmi při točivém momentu 910 Nm s počítačově podporovaným rozvodem výkonu, aby poskytovaly optimální trakci a kontrolu za všech okolností. Zrychlení z 0 na 100 km/h bude mít auto za 4,7 sekundy a dojezd na plně nabitou 111kWh baterii bude až 610 km. Nabíjet auto pak budete moci výkonem až 250 kW na DC konektoru, který je umístěn v zadním blatníku.

Technické parametry Polestar 3 LR DualMotor PerformancePack

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 900 × 2 120 × 1 614 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon380 kW, 517 koní, točivý moment: 910 Nm
Baterie111 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 610 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze