Pivo od Anheuser-Busch nebude vozit jen Tesla Semi, ale i vodíková Nikola

Pivo od Anheuser-Busch nebude vozit jen Tesla Semi, ale i vodíková Nikola
  • Anheuser-Busch údajně objednal až 800 vodíkových kamionů
  • Ve prospěch společnosti Nikola hraje větší dojezd a rychlé dotankování vodíku
  • Anheuser-Busch si objednal i Teslu Semi, konkrétně 40 kusů

Automobilový průmysl se poslední roky velmi mění, a to nejen v oblasti osobních automobilů, ale také těch nákladních. Velké ambice tento segment změnit má nejenom Tesla se svým modelem Semi, ale i společnost Nikola.

Nikola ovšem nesází na elektromobil v tom pravém slova smyslu. Její kamiony pohání vodíkový pohon, který má oproti pomalému nabíjení obrovských baterií u Tesly Semi výhodu v rychlém doplnění vodíku. Obě společnosti jdou tak trošku proti sobě. Zatímco více se píše o Tesle Semi, vypadá to, že Nikola bude více než tvrdá konkurence.

Teslu Semi si objednalo spousta velkých firem jako je DHL, Pepsi nebo i česká Alza.cz. Na Semi čeká i pivovar Anheuser-Busch, a to hned v počtu 40 kusů. Jenže stejný pivovar si objednal údajně až 800 vodíkových kamionů od společnosti Nikola. Proč si vše neobjednala u Tesly? Odpověď je jednoduchá – dojezd.

Zatímco podle Elona Muska zvládne Semi v reálnem provozu urazit až 900 kilometrů, vodíkový tahač se má pohybovat s dojezdem v rozmezí 500 až 1 200 mil, tedy 800 až 1 900 kilometrů. Velkým benefitem je rychlé doplnění vodíku. Problém je, že vodíkových stanic je prozatím velmi málo. Nikola však počítá s tím, že do roku 2028 bude mít postaveno 700 vodíkových stanic, které pomohou k lepší logistice firmám, které budou mít vodíkový kamion.

Nákup pivovaru Anheuser-Busch může mít i další pozitivní efekt pro Nikolu. Může jít o známku důvěry, kterou pivovar Nikole da, a ta by tak mohla brzy dostávat objednávky od dalších velkých firem. To se však ukáže až časem.

Zdroj: engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze