Pište si do diářů. Jeden z nejdůležitějších dnů Tesly nastane 15. září

1
Pište si do diářů. Jeden z nejdůležitějších dnů Tesly nastane 15. září
Fotografie: tesla.com
  • V tento den Tesla odtajní detaily kolem průlomových baterií, které zlevní elektromobily
  • Nové baterie údajně nabídnou životnost 1,6 milionu kilometrů
  • Podle Elona Muska to bude jeden z nejdůležitějších dnů automobilky

Tesla dlouhodobě vyvíjí enormní úsilí v oblasti vývoje baterií. Důvod je prostý. Bez toho, aniž by se snížila jejich cena a zároveň zlepšily celkové vlastnosti jako kapacita nebo životnost, se elektromobily nikdy nebudou moci poměřovat s konvenčními vozidly. Potenciál současné technologie baterií zároveň dosáhl svého maxima, a tak nezbývá, než sáhnout jinam.

Možný budoucí směr automobilky naznačují běžně. Podobně činí i Tesla, která má údajně přichystané eso v rukávu. Podobně jako loni představovala plně autonomní režim jízdy v rámci akce nazvané „Tesla Autonomy Investor Day,“ letos chystá událost zaměřenou právě na baterie – „Battery Day.“

Jenomže už několikrát změnila termín akce a ani poslední aktualizace ze strany Elona Muska vlastně nemusí být poslední. Nyní je ovšem stanové datum 15. září, což s největší pravděpodobností skýtá i nějakou tu rezervu, aby vše už konečně klaplo.

Na každý pád, jak prozrazuje electrek.co, v rámci události budou představeny detaily projektu interně nazvaného Roadrunner. O co přesně půjde ale není jisté. Musk nicméně láká na velkou porci novinek. Dle jeho slov navíc půjde o jeden z nejdůležitějších dnů v historii Tesly.


Hodně se skloňuje nejnovější bezkobaltová technologie baterií, jejichž vývojem se automobilka nikterak netají. Údajně nabídnou životnost 1,6 milionů kilometrů a stlačí cenu pod 100 USD/kWh, což je všeobecně vnímáno jako hranice, kdy elektromobily vážně začnou cenově konkurovat běžným vozům.

V rámci „Battery Day“ budou nejspíše přiblíženy i detaily ohledně obnovené spolupráce s firmou Panasonic, která Tesle dodává bateriové články. Stejně jako loni bude událost zároveň setkáním s investory a přenášena bude skrze stream na internetu. Podobně jako akcionáři si tak všichni budeme moci prohlédnout výrobu baterií.

Diskuze ke článku
František
Hmm, auta na baterky, nové vynálezy, Elon Musk.. zajímá to ještě vůbec někoho kromě novinářů?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze