Pevné polovodičové baterie pro elektromobily se začínají sériově vyrábět

8
Pevné polovodičové baterie pro elektromobily se začínají sériově vyrábět
Fotografie: CATL
  • Baterie mohou mít téměř dvojnásobnou kapacitu
  • Výrobní kapacita je nyní pro cca 50 000 elektromobilů

Největší světový producent lithia podle tržního kapitálu, kterým je čínská společnost Ganfeng Lithium, zahájila podle cnevpost.com sériovou výrobu své první polovodičové baterie s pevným elektrolytem na světě. Tato první generace už nyní umí uložit hustotu energie až 260 Wh/kg, přičemž výrobní linka je dle informací společnosti schopna ročně vyprodukovat až 4 GWh, což umožňuje dodat bateriové sety pro cca 50 000 elektrických automobilů.

Baterie má oxidový elektrolyt a používá grafit pro anodu. Má membránu, ale na rozdíl od konvenčních membrán používá pevnou elektrolytovou. Druhá připravovaná verze baterie by měla obsahovat ještě hustší materiál a má se do ní vejít ještě více energie. Konkrétně společnost uvádí až 400 Wh na jeden kilogram její hmotnosti. Jen pro porovnání, současné běžné lithium-iontové bateriové články mají hustotu energie něco málo přes 200 Wh/kg. Pokud by se tedy společnosti povedlo rozšířit výrobu, tak máme revoluční navýšení kapacity a dojezdu všech elektromobilů.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Tento článek se mi nezdá, protože informace "současné běžné lithium-iontové bateriové články mají hustotu energie něco málo přes 200 Wh/kg.", se mi vůbec nezdá být pravdivá. Nemají současné baterie spíše okolo 260-270 Wh/kg? Ale jistý si nejsem, ale chtělo by to konzulovat od někoho chytřejšího, třeba od pana Kazdy.
Petr Seliger
Petr Seliger
Mě by teda zajímalo co je na té baterce polovodičové :-).
Pavel Kozuch
Pavel Kozuch
Baterie s pevným elekrolytem tzv. pevné baterie. Polovodičové zní lépe. 😆
František Mikyna
František Mikyna
Tak je to jasné, článek který překládal a zkrátil, nebo zkompiloval technický nedouk, pomocí google překladače. Originální článek je na CNEVPOST. Asi vědí, proč zde není možno přidávat odkazy :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze